La situació d'impàs que ha provocat el Tribunal Suprem sobre qui ha d'assumir el cost dels actes jurídics documentats (AJD), que és l'anomenat impost de les hipoteques, ha creat incertesa en tots els implicats en la seva constitució i també ha alentit algunes negociacions, segons diferents fonts de la Catalunya Central consultades per aquest diari.

De fet, la situació actual genera tants dubtes que fa que en aquests moments ningú tingui clar qui acabarà pagant les despeses notarials de les hipoteques que s'estan signant aquests dies. I és que, de fet, ni tan sols els notaris saben en aquests moments qui acabarà assumint el cost de les operacions que s'estan signant aquests dies.

Així, fonts de la notaria Morgades-Moro de Manresa expliquen «estem posant una clàusula per escrit advertint que hi ha una sentència del Tribunal Suprem» que diu que l'entitat financera és qui ha de pagar els AJD però que la resolució «està en espera de la interpretació final que en faci el Tribunal Suprem». La notaria Roser Berenguer de Solsona, la Carlos Jiménez d'Igualada i una altra de les notaries consultades es van expressar en els mateixos termes.

Sita Salido, de la immobiliària Inllobsa de Manresa, també demostra que hi ha molts dubtes: «Tenim consultes, persones que ens demanen qui paga la constitució de la hipoteca, però no els podem aclarir res perquè tot depèn del que digui el Tribunal Suprem el 5 de novembre», i afegeix que «quan ens fan consultes, no podem orientar ni en un sentit ni en un altre perquè no sabem cap on anirà la cosa».

Un altre exemple de la situació insòlita que es viu en aquests moments el posa Òscar Talavera, de Vital Immobles de Manresa, que explica que a la immobiliària té diverses operacions pendents, però que tot està en espera del que dictamini l'alt tribunal. Talavera afirma que «tenim gent que vol comprar, però en aquests moments les entitats financeres, atesos els dubtes que hi ha, no acaben de concretar les condicions exactes de les hipoteques i les operacions queden congelades en espera de resposta».

Salido també explica que «ens hem trobat amb algun cas d'alguna persona que ja li havien donat preus per a la hipoteca, però que encara no havien acceptat, que s'han vist obligats a fer-ho ràpidament perquè no els apugessin els tipus».

De totes formes, tant Salido com Talavera coincideixen a assenyalar que les firmes d'hipoteques que ja estaven concertades han tirat endavant sense que s'hagin modificat les condicions.

De fet, abans de la firma d'una hipoteca al notari, se signa l'anomenada oferta vinculant, en la qual l'entitat financera exposa quines seran les condicions sobre les quals s'atorga la hipoteca (tipus d'interès, la quota, quan i com es revisa l'interès, les garanties per cas d'impagament, el termini al qual se signa el crèdit, entre d'altres). Aquestes condicions són vinculants per a l'entitat financera i són les que finalment consten en l'escriptura que es firma davant del notari. L'existència d'aquest document previ ha fet que des que va sortir la sentència del Suprem fins ara no s'hagin cancel·lat les operacions programades.

Així, les diferents notaries consultades coincideixen amb les afirmacions de les immobiliàries. Des de Morgades-Moro expliquen que «no hem notat canvi» i que «hi ha un increment d'activitat que és habitual a final de mes i també a final d'any». A la notaria Roser Berenguer de Solsona també expliquen que tot ha anat tal com estava previst. Des de la notaria Carlos Jiménez afirmen que fins i tot «molts clients prefereixen signar abans d'esperar a la decisió definitiva del Tribunal Suprem», mentre que al pol oposat, en una altra de les notaries consultades sí que han constatat que «alguna hipoteca s'ha ajornat» en espera que el Suprem resolgui de forma definitiva.

Pel que fa a les entitats financeres, fonts del sector insisteixen en el fet que «les hipoteques programades s'estan portant a terme amb normalitat» perquè «hi ha un contracte vinculant que estableix les condicions». Afegeixen també que «respectarem el que marqui la llei i la decisió que finalment dictaminin els tribunals». Les mateixes fonts també asseguren que «la comercialització d'hipoteques s'està portant a terme amb normalitat, encara que segurament hi ha gent que vol esperar a saber què passa» en espera d'una posició definitiva del Suprem.