L'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès) donarà a conèixer avui després del tancament dels mercats del Vell Continent els resultats de les proves d'esforç a què s'ha sotmès els principals bancs europeus el 2018 i que el consens d'analistes considera que les entitats han afrontat en millors condicions que fa dos anys, tot i que l'examen hagi previst escenaris més durs que en els anteriors tests.

«Creiem que els bancs europeus en general haurien d'estar més ben preparats que en anteriors rondes perquè disposen de més coixins de capital i una base d'actius de menys risc», afirmen des de l'agència S & P Global Ratings.

Les proves dirigides per l'EBA avaluen la resistència i capacitat de recuperació de 48 bancs de la Unió Europea i Noruega amb almenys 30.000 milions d'euros en actius, que cobreixen al voltant del 70% dels actius totals del sector bancari de l'eurozona i inclouen quatre bancs espanyols: BBVA, Banc Santander, CaixaBank i Sabadell.

Per la seva banda, el Banc Central Europeu (BCE), en qualitat de supervisor bancari, ha dut a terme unes proves similars a unes 60 entitats addicionals que estan sota la seva vigilància directa.

«Segons la nostra opinió, els bancs europeus afronten en general els test d'estrès amb nivells més sòlids de capital, una base d'actius de menys risc i menys problemes judicials pendents que fa dos anys», assenyala l'agència S & P Global Ratings, que afegeix que l'escenari macrofinancer més advers en els test d'estrès del 2018 «és una mica més negatiu que el de fa dos anys».

En aquest sentit, el pitjor escenari macroeconòmic previst en les proves implica una contracció del PIB de la UE de l'1,2% el 2018 i del 2,2% el 2019, abans d'arribar a un creixement del 0,7% el 2020, la qual cosa representa de forma acumulada una desviació del 8,3% respecte de l'escenari base de les proves, que preveu un creixement del 2,2% aquest any, de l'1,9% el 2019 i de l'1,8% el 2020, quan en els exàmens del 2016 aquesta desviació era del 7,1%.

No obstant això, S & P Global considera que, tot i que la severitat de l'escenari més advers és superior, les assumpcions manejades no són tan dures com les més conservadores aplicades per la Reserva Federal en el seu últim examen a la banca o les de les proves d'estrès del Banc d'Anglaterra.

En aquest sentit, l'agència DBRS coincideix a assenyalar que l'escenari més advers dels tests d'estrès del 2018 és més sever que l'aplicat el 2016, tot i que considera que «les assumpcions per als diferencials sobirans són més suaus que els potencials moviments dels mercats».