L'empresa manresana Fluitrol està d'aniversari. La firma fundada el 1968 a la ciutat de Manresa acaba de celebrar les noces d'or. I ho ha fet per partida doble, primer amb una jornada tècnica amb clients i amb una trobada amb treballadors, familiars, amics i extreballadors de l'empresa.

En concret, la firma va ser fundada per Àngel Serra juntament amb un altre soci, encara que després Serra ha estat qui ha seguit el camí en solitari. Ell mateix recorda que va començar l'empresa el quart trimestre del 1968, en un local a la plaça Lladó de 36 metres quadrats on tenien el magatzem, l'aparador i l'oficina tècnica.

Serra que va crear l'empresa perquè treballava a Pirelli, que estava al capdavant de la innovació, i allà va veure com una oportunitat subministrar màquines pneumàtiques per al control de fluids, que eren una novetat per al sector industrial. Precisament, Serra vol remarcar que el nom de l'empresa, Fluitrol, ve d'ajuntar les paraules fluid i control. Tan sols l'any següent al seu naixement, el 1969, la firma ja va participar en la fira multisectorial que es va portar a terme al lloc on hi ha l'ara clausurat hotel Pere III i que va ser la precursora de l'ExpoBages.

Amb el pas del temps, l'empresa va créixer i es va traslladar a la carretera de Vic. En aquest nou emplaçament Fluitrol disposava d'unes instal·lacions molt més àmplies, de 170 metres quadrats, encara que més endavant, el 1990, la firma es va tornar a traslladar a la ubicació on és actualment, al carrer de la Sèquia, on disposa de més de 400 metres quadrats, amb espai de venda, magatzem, taller i oficines.

Pel que fa als canvis de l'empresa, més enllà dels trasllats, Serra també explica que n'han estat molts. En els primers anys, i fins a la dècada dels 80, bona part dels clients provenien de la indústria tèxtil, però les successives crisis que van anar afectant el sector a la Catalunya Central van fer que els seus productes canviessin i s'orientessin cap al sector auxiliar de l'automoció, que des de fa anys és el motor industrial del Bages, encara que en els últims també està guanyant importància el sector alimentari.

D'altra banda, actualment els productes són més sofisticats i cada vegada inclouen més electrònica. També, ha canviat la manera de vendre. Anys enrere eren els mateixos clients els qui es desplaçaven a la botiga per anar a buscar les peces que necessitaven, mentre que ara és Fluitrol qui ha de portar-les a les indústries. Però encara que una de les tendències del sector és treballar gairebé sense estocs perquè les peces poden arribar ràpidament del fabricant de la maquinària, a Fluitrol destaquen que al magatzem disposen d'un estoc important de les peces més demanades, de manera que el client no ha d'esperar que els arribi la comanda en 24 hores i poden servir-la immediatament, i d'aquesta manera es redueix al mínim el temps que l'empresa ha d'aturar la producció. A més, tenen un taller per fer reparacions i una oficina tècnica per als projectes.

Segons explica Serra, també van ser pioners a incorporar els processos tecnològics internament. Així, ja als anys 70, van ser dels primers a codificar tots els materials i articles i a informatitzar les factures, ja que un dels seus clients, Pirelli, els exigia que tots els productes quedessin detallats en la factura, sense que els servís que s'hi adjuntessin els albarans de cada producte. Inicialment, la gestió informatitzada la feia una empresa externa, encara que més endavant Fluitrol també va ser de les primeres a disposar d'un ordinador propi, quan «encara ningú en tenia», afirma Serra. A més, el trasllat del 1990 els va permetre introduir l'automatització en la gestió del magatzem, fet que els permet saber sempre l'estoc de què disposen i on és cadascuna de les peces.

Aquests canvis han anat acompanyats d'un relleu generacional, i ara, amb Àngel Serra jubilat, són els seus fills Ramon i Jordi els qui gestionen el dia a dia de Fluitrol.