Més de 2,3 milions de treballadors a Espanya, l'equivalent a l'11% dels ocupats, estaven buscant activament una altra feina al tercer trimestre d'aquest l'any, ja fos per millorar la seva situació actual, ja fos per compatibilitzar-la amb el lloc que s'ocupa actualment. Aquesta taxa és tres punts inferior a la del trimestre anterior i la segona més baixa de tota la sèrie històrica, només per sobre de l'aconseguida durant el tercer trimestre del 2014 (10%), segons l'estudi Randstad Workmonitor corresponent al tercer trimestre del 2018 , elaborat a partir de més de 13.500 enquestes a professionals ocupats de 34 països.

Els tercers trimestres de cada any, amb l'excepció del 2015, sempre registren els índexs més baixos de recerca de feina. En aquesta ocasió, el descens és fins i tot més pronunciat que el viscut anys anteriors.

Un dels motius que poden explicar aquesta situació, diu Randstad, és que l'alentiment del creixement econòmic previst per al 2019 ja s'ha traslladat a les expectatives dels professionals. «Si la recuperació econòmica va suposar taxes elevades de recerca activa d'ocupació (14-15%), a causa de l'increment d'oportunitats que existeixen al mercat laboral, la incertesa sembla haver influït en les intencions de mobilitat dels professionals, unit a les ràtios pròpies més baixes dels tercers trimestres», s'argumenta en aquest estudi.

Segons la formació rebuda, la taxa de recerca activa d'ocupació entre els diferents grups oscil·la entre el 7% i el 16%. En concret, els ocupats amb formació bàsica són els que mostren una taxa més alta d'activitat, ja que el 16% està buscant una nova feina. A continuació se situen els que disposen d'una formació superior (12%) i, finalment, els que tenen formació secundària (7%).

Dades per països

Segons aquest estudi, Espanya, Itàlia, Grècia, Polònia, Suècia i Suïssa són els països d'Europa que presenten una taxa de recerca activa d'ocupació més alta entre els ocupats, amb l'11%. A continuació, també per sobre o igualant la mitjana europea (9%), se situen països com Noruega (10%) i Dinamarca (9%).

Per sota de la mitjana europea hi hauria el Regne Unit, Portugal, França, Alemanya i Països Baixos, amb un 8%, seguits d'Hongria (7%), Luxemburg (6%), Bèlgica (4%) i Àustria (4%). Fora de les fronteres europees, Xina (15%), Estats Units (14%) i Austràlia (13%) són els països que presenten una taxa superior a la d'Espa-nya, mentre que el Japó registra una taxa inferior, del 6%.