Els quatre bancs espanyols analitzats per l'Autoritat Bancària Europea -BBVA, Santander, CaixaBank i Sabadell- han superat les proves d'estrès. Així, tots quatre tindrien prou capital per resistir una eventual recessió a Europa. Tot i que l'EBA no aprova ni suspèn directament cap entitat, els analistes consideren que el test d'estrès s'ha superat si els bancs superen una ràtio de capital del 5,5% un cop assumides les pèrdues derivades de l'hipotètic escenari advers de recessió disse-nyat per l'EBA en el seu examen (el que es coneix en el món bancari com CET 1 fully loaded). Amb el 9,2% el Santander és el que obtindria una major proporció de capital al final del 2020 en un escenari advers, seguit de CaixaBank (9,11%), BBVA (8,8%) i Banc Sabadell (7,58%).

Dels 48 bancs europeus analitzats, el que obté millor nota és l'alemany NRW.Bank amb el 33,96% de capital de màxima qualitat en un escenari advers el 2020, mentre que els britànics Barclays (6,37%) i Lloyds (6,8%) i l'italià BPM (6,67%) són els darrers de la llista. Els 48 bancs analitzats cor-responen al 70% dels actius bancaris europeus. El Banc Sabadell és el que té la posició de capital més forta en relació amb els altres bancs espanyols al final del 2017 (12,03% CET 1 fully loaded), seguit de CaixaBank (11,5%), BBVA (10,73%) i Santander (10,61%). Però un cop aplicat el pitjor escenari el 2020, el Sabadell (7,58%) passa a la cua dels bancs espa-nyols, en un rànquing encapçalat pel Santander (9,2%) i seguit de CaixaBank (9,11%) i el BBVA (8,8%). El pitjor dels escenaris contemplat per l'EBA ha consistit a preveure quina ràtio de capital podrien tenir els bancs amb una contracció del PIB de la UE de l'1,2% el 2018 i del 2,2% el 2019 i un creixement del 0,7% el 2020.

El director d'anàlisi econòmica i estadístiques de l'EBA, Mario Quagliariello, va destacar que els resultats de les proves mostren que l'esforç dels bancs dels dar-rers anys ha contribuït a «enfortir la seva resiliència i capacitat per resistir sacsejades severes» en l'exercici 2018. «Els resultats seran utilitzats pels supervisors com a part d'una anàlisi més àmplia de les vulnerabilitats dels bancs i seran una contribució per a les seves decisions de supervisió», va assegurar.

Els resultats de les proves d'estrès van arribar ahir amb el focus posat sobre els bancs italians, atesa la incertesa política i econòmica que hi ha ara al país. Un dels quatre bancs italians analitzats obté la segona pitjor nota, el Banco BPM, amb el 6,67%. Els altres tres són Unicredit (9,34%), Intesa Sanpaolo (9,66%) i Unione di Banche Italiane (7,46%). En la llista dels examinats, però, no hi ha el Monte Paschi di Siena (MPS), que va suspendre el test d'estrès el 2016 per no haver assolit el mínim requeriment de capital, i Banca Carige, que tampoc passa un bon moment. Ara fa quatre anys, 25 bancs europeus van suspendre les proves de resistència realitzades a la banca europea, mentre que el 2016 n'hi va haver només dos que no les van superar: l'italià Banca Monte dei Paschi di Siena i l'irlandès Allied Irish Banks.