Parlàvem la passada setmana de la presentació de la síntesi dels treballs sobre promoció industrial de la comarca del Bages feta per l'Institut Cerdà per encàrrec del conseller comarcal de Promoció Econòmica, Joan Badia, i per la regidora de Manresa d'Ocupació, Cristina Cruz. Però la densitat de l'estudi i la limitació d'espai només ens va permetre encetar el tema. En l'espai «Amb les garrofes» d'aquest diumenge completem la síntesi del treball d'interès amb les principals línies d'acció estratègiques.

Es proposen vuit línies.

Governança per al desenvolupament

Amb la creació de l'Agència de Desenvolupament Comarcal. Cal més coordinació entre les institucions públiques i les associacions econòmiques.

Millora de les infraestructures

Cal impulsar el Pacte Comarcal d'Infraestructures: la logística és un dels eixos clau al Bages. La millora en el transport per tren (mercaderies i de passatgers) i la connexió per carretera amb BCN són els principals dèficits a resoldre.

Gestió eficient dels polígons

Cal desenvolupar un servei de gestió del sòl i sostre industrial de la comarca; millorar l'estat, la gestió i la interrelació dels polígons d'activitat econòmica; millorar l'oferta de transport públic i l'accessibilitat als polígons.

Promoció territorial

Cal elaborar un Pla de màrqueting de la comarca i impulsar activitats de formació en l'àmbit de la internacionalització, per fer atraient la inversió industrial. La qualitat de vida és rellevant per a l'atracció i per això cal fer ressaltar actius com: el talent i la tradició empresarial i tècnica, la realitat d'una societat laboralment madura i no conflictiva; l'existència d'un Bages innovador (CTM, PTCC...) , dels estudis universitaris; la qualitat de serveis sanitaris, serveis educatius, oferta cultural i de lleure, etc., i un entorn natural privilegiat a tocar de Barcelona i al cor de Catalunya

Suport institucional al teixit econòmic

Cal la creació d'un Centre d'Iniciativa Empresarial Industrial a nivell comarcal i donar suport a nous projectes vinculats a la indústria minera. Cal potenciar la capacitació i la tecnologia de les empreses. La diversificació industrial és bona sempre que sigui des de la capacitació.

Formació adaptada a la demanda

Cal concertar i planificar l'oferta formativa a escala comarcal , impulsar programes per a l'ocupació en col·lectius específics (joves, +45 anys...) i potenciar nous perfils professionals que s'ajustin a les necessitats de la indústria del futur. Es proposa consolidar la formació en enginyeries i empresarials (UPC i FUB). A més, cal fomentar el perfil professional i la seva adaptació constant (és exemplar la feina del Centre de formació pràctica) incrementant la confluència/cooperació entre la indústria i la formació.

Atracció i retenció del talent

Cal impulsar els sectors econòmics emergents i el foment de l'emprenedoria i incrementar la capacitat de creació, desenvolupament i atracció de talent a la comarca. Calen empreses que creïn producte propi, que vagin al client final. Per això cal transformar les organitzacions, sobretot a partir de la formació.

Capacitat innovadora i tecnològica

Cal desenvolupar estructures i eines per consolidar un ecosistema innovador al Bages i dissenyar i implementar un pla d'activitats de promoció tecnològica al territori així com impulsar l'economia circular a la indústria.

El treball conclou que el bagatge comarcal en la indústria es demostra en les capacitats individuals i en la capacitat d'adaptació de les empreses que ha permès transformar sectors i negocis al llarg de la història. I que per això, és més important l'ADN de la indústria que una indústria en particular d'un sector determinat. El pòsit industrial és el que permet la transformació i la innovació de les empreses. En definitiva, la tradició industrial és la que ha permès al llarg del temps anar assumint reconversions d'un sector a l'altre sense deixar perdre aquesta capacitat de generar indústria.

Si el Bages i Manresa es doten d'un organisme molt professionalitzat compartit entre empresaris i administracions que posi fil a l'agulla de totes aquestes recomanacions; i alhora és capaç de trobar un fil conductor principal, una marca que respectant la pluralitat i diversitat de sectors industrials sigui capaç de fer aparèixer el territori en els mapes d'innovació industrial i tecnològica de Catalunya, haurem fet el salt que fa tant temps que es reclama.