L'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, s'ha mostrat "molt content" després de declarar davant la jutgessa Beatriz Faura per la peça 28 del 'cas Mercuri'. "Estic molt tranquil amb la meva consciència i em considero tan innocent com el primer dia", ha afirmat en sortir del jutjat de la capital vallesana. La magistrada responsable del cas investiga si entre el 2009 i el 2012 va existir "un entramat delictiu que es desenvolupava de forma concertada, organitzada i continuada en el temps". Apunta que l'empresa de serveis de neteja i aparcament Smatsa, del grup Vendex, finançava irregularment actes electorals del PSC, principalment a Sabadell, a canvi d'adjudicacions de serveis municipals en diverses localitats de la comarca. L'empresa també hauria contractat amics dels funcionaris i militants i fins i tot els hauria regalat viatges.

Manuel Bustos s'ha mostrat tranquil i confiat tant abans d'entrar al jutjat com en el moment de sortir-ne. Tot i que no s'ha aturat a atendre els mitjans de comunicació, sí que ha respost breument algunes preguntes dels periodistes. "Estic molt content, ha anat molt bé", ha comentat l'exalcalde.

"Estic molt tranquil amb la meva consciència i em considero tan innocent com el primer dia", ha reiterat Bustos, que ha afirmat que no porta el compte de les vegades que ha hagut de comparèixer davant la justícia pel 'cas Mercuri'. "No em preocupa, la veritat", ha assenyalat.

Aquest dilluns també ha declarat davant Beatriz Faura el germà de l'exalcalde i antic regidor d'Espai Públic, Paco Bustos, que ha entrat i sortit per la porta del darrera de l'edifici judicial per esquivar la premsa. Alhora, ha comparegut l'antic director de l´Àrea de Relacions Ciutadanes i Espai Públic, Xavier Izquierdo.

La investigació d'aquesta peça es va iniciar a partir de les presumptes irregularitats detectades en l'adjudicació del servei de neteja viària i la recollida d'escombraries de Sabadell a l'empresa Smatsa, membre del grup Vendex, quan Manuel Bustos era alcalde de la ciutat i que ascendeix a 20 MEUR.

En la interlocutòria, Faura explica que l'entramat estava format per membres del PSC i funcionaris que facilitaven l'adjudicació de contractes al grup d'empreses de Vendex, tant a l'Ajuntament de Sabadell com a d'altres propers com els de Montcada i Reixac o Barberà del Vallès, tots ells liderats per batlles socialistes propers a Bustos.

A canvi d'aquests favors Smatsa hauria pagat viatges a diversos funcionaris i el grup ventex hauria retirat multes de la zona blava, entre d'altres contraprestacions.

Una de les aportacions més destacades i que segons la jutge ha quedat acreditada són els 100.000 euros que Vendex hauria donat per finançar un acte de la campanya municipal de Manuel Bustos l'any 2011. Aquesta quantitat no s'hauria comptabilitzat ni declarat.

Segons la magistrada, els investigats podrien haver comès tràfic d'influències, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, suborn, falsificació documental, frau electoral i blanqueig de capitals.