El Consell de l'Advocacia Catalana ha anunciat aquest dilluns que demanarà formalment al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que deixi sense efecte el seu pla sobre els jutjats únics provincials per atendre les demandes de clàusules sòl i altres despeses derivades de les hipoteques davant del "col·lapse".

Segons han informat en un comunicat, les demandes presentades als quatre jutjats a Catalunya han "col·lapsat" els jutjats --amb 18.000 demandes aquest any--, perquè han suposat que el de Barcelona suspengui part dels assenyalaments, que a Lleida se citi per a finals del 2019 mentre que a Tarragona i Girona es citaran entre març i abril del 2019.

El percentatge d'assumptes pendents de sentència a finals de juliol se situava en un 81,60% mentre que l'índex de resolució era d'un 18,40%, la qual cosa, segons destaca l'advocacia catalana, representa que només dos de cada deu demandants han vist resolta la seva reclamació als jutjats.

Per això, a més de la reclamació al CGPJ, sol·licitaran que el Ministeri de Justícia informi negativament davant una possible pròrroga d'aquest pla, davant "la seva ineficàcia i greus perjudicis" generats als afectats.

El president del Consell, Julio J. Naveira, ha afirmat que "tenint en compte que el 99% de les resolucions són favorables al demandant, el fet que es trigui tant a dictar sentència perjudica clarament el ciutadà".

Segons ell, concentrar els assumptes en només quatre jutjats a Catalunya "no fa més que dilatar el temps que es triga a donar la raó al demandant", per la qual cosa s'allunya la justícia del ciutadà i es fa inviable la resolució d'assumptes en la mateixa proporció que si es repartissin a tots els jutjats de primera instància del territori.

Entre l'1 de gener i el 26 d'octubre del 2018 s'han presentat 18.223 demandes als jutjats catalans especialitzats en aquest tipus de clàusules bancàries i entre juny i desembre del 2017 (quan es va posar en marxa el pla) es van presentar 18.474 demandes.