La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca convoca diferents mobilitzacions per denunciar que els magistrats del Tribunal Suprem són "marionetes" de la banca. Després que el tribunal hagi dictaminat que han de ser els clients els que han de pagar l'impost d'Actes Jurídics Documentats vinculat a la signatura d'una hipoteca, la PAH ha criticat la "submissió" dels jutges a la "pressió del lobby financer i immobiliari".

"La sentència del TS és un reflex que la justícia espanyola està contaminada pels grups de pressió immobiliaris i financers. No podem permetre que tinguem marionetes de les entitats financeres als òrgans de la justícia", ha apuntat la plataforma, que ha convocat concentracions divendres davant dels tribunals superiors de justícia autonòmics i dissabte davant del Suprem.

Des de la PAH han remarcat que ja eren conscients que hi havia representants dels bancs en alguns grups polítics, i assenyalen directament el PP, però lamenten que aquesta situació hagi arribat també a la justícia. És per això que la plataforma fa una crida per sortir al carrer a protestar, perquè "cap jutge ni cap polític, venuts a la banca, han d'ocupar espais de poder".

En aquest sentit, convoquen mobilitzacions divendres a dos quarts de dotze del matí davant dels tribunals superiors de justícia autonòmics i dissabte a les sis de la tarda davant del Suprem.

En una acció a una oficina de Bankia aquest dimecres, la portaveu de la PAH Barcelona, Lucía Delgado, s'ha mostrat convençuda que si la sentència es porta a instàncies judicials europees, la justícia acabarà donant la raó als usuaris i per això, està segura que tornarà a ''treure els colors'' a la justícia espanyola que ja ha tingut ''garrotades'' del TJUE. Delgado ha recalcat que la rectificació de la sentència és ''indignant i vergonyós'' i que és una mostra que la banca controla quinze ''marionetes'' al TS.

De cara a la reforma de la llei hipotecària, la PAH no entendria que no inclogués la dació en pagament de froma retroactiva, una ''protecció'' que asseguren que existeix a altres països. Delgado considera que la llei actual és ''anòmala i injusta'' i que se suma a la situació ''abusiva'' dels preus dels lloguers'' que posen de manifest que actualment l'habitatge és ''un bé especulatiu'' i no ''un dret''.

Solucions per a 7 famílies

L'acció de la PAH, que ha entrat a l'oficina situa cada l'encreuament entre el carrer Aragó i el carrer Bruc, ha posat sobre la taula de la directora de l'oficina la situació de set famílies, dues de Mollet del Vallès i cinc de Barcelona. Cinc membres de la plataforma han demanat solucions ''dignes'' per aquests casos basats en el lloguer social i ha recordat que si l'entitat no si avé d'entrada, ho haurà d'acabar fent després de les demandes i resolucions judicials, i per tant, haurà de fer front a sancions, previstes a la llei 24/2015. ''No permetrem que especulin amb la vida de la gent'', ha sentenciat Delgado.

Els membres de la PAH han empaperat l'oficina trencant els fulletons informatius de l'entitat, han enganxat cartells a les finestres, i han portat a escena una coreografia per denunciar la situació.