Nou de cada deu pensionistes catalans creuen que el Govern ha de revalorar cada any les pensions i fins al 82% està preocupat per les pensions de les generacions més joves, percentatge superior a la mitjana espanyola, segons l'últim estudi sobre la jubilació del BBVA.

La 4a Enquesta sobre la jubilació i els hàbits d'estalvi de l'Institut BBVA de Pensions llança per a Catalunya dades molt similars a les del conjunt de l'Estat en els principals àmbits analitzats, encara que es pot apreciar un pessimisme una mica més accentuat dels pensionistes catalans sobre el futur del sistema públic. Les dades de l'enquesta referents a Catalu-nya van ser presentades ahir en conferència de premsa pel director de l'Institut BBVA de Pensions, Luis Vadillo, i la catedràtica d'Estadística Actuarial de la Universitat de Barcelona, Mercedes Ayuso.

A més de la preocupació expressada pel 82% en relació amb la garantia i la revaloració de les pensions dels futurs pensionistes, el 50% dels pensionistes catalans actuals creu que les pròximes generacions cobraran menys, mentre que només al voltant del 12% opina que percebran una quantitat més elevada, i el 31% afirma que aquestes seran més o menys com les actuals. En aquest context i en ser preguntats per si acceptarien reduir la seva pensió el 10% per garantir les pensions futures, set de cada deu ho descarten, percentatge superior a la mitja espanyola, que se situa en el 60%.

Respecte a l'opinió sobre la seva pensió, el 66% dels pensionistes catalans considera que aquesta és regular, dolenta o molt dolenta, i creu que acabarà rebent menys del que ha cotitzat en la seva vida laboral, percentatges en línia amb els del conjunt de l'Estat. La majoria creu que rebrà menys del que ha cotitzat, la qual cosa contrasta amb les estimacions que apunten a que un pensionista mitjà recupera aproximadament 12 anys després de jubilar-se el valor de les cotitzacions realitzades per ell i el seu ocupador, segons destaca l'estudi. En línia amb aquesta visió més pessimista, el 62 % creu que la seva pensió està garantida, mentre que el 34% opina el contrari.

En ser preguntats pel paper de l'habitatge, el 61% dels entrevistats que tenen un habitatge en propietat estaria disposat a vendre-se'l, a hipotecar-lo o a llogar-lo si fes falta obtenir més diners, mentre que el 34% rebutja aquesta idea completament.