L'economia catalana ha moderat el seu creixement durant el tercer trimestre del 2018 fins al 2,7% en taxa interanual i al 0,6% en taxa intertrimestral, segons va anunciar ahir el departament d'Economia.

L'estimació avançada que elaboren conjuntament l'Idescat i la conselleria d'Economia apunta que aquesta moderació de l'activitat econòmica s'enquadra en un context en el qual l'economia global i la de la zona euro estan creixent menys del previst, a causa, en part, de les tensions comercials a escala internacional i el seu possible efecte sobre la confiança econòmica. A això se sumen l'encariment del preu del petroli, agreujat per l'apreciació del dòlar i el to menys expansiu de la política monetària.

La Generalitat destaca, en qualsevol cas, que l'economia catalana manté el patró de «creixement equilibrat» aconseguit després de la crisi. A més, el ritme d'increment se situa encara dues dècimes per sobre del registrat a la resta de l'Estat i un punt per sobre del de la zona euro.

A Catalunya, el sector serveis creix el 2,7% interanual en el tercer trimestre del 2018, una dècima més que el segon trimestre. Destaca el creixement de la despesa dels turistes estrangers, que augmenta el 6,7% anual fins al mes d'agost, malgrat la reducció del nombre de visitants al 2,7%. La construcció segueix amb una forta expansió el tercer trimestre, amb un creixement del 5,1% interanual, el més gran de tots els sectors, però una mica inferior als trimestres previs.

La desacceleració del PIB durant el tercer trimestre és a causa, principalment, de la pèrdua de dinamisme del sector industrial, que ha alentit el seu creixement del 4,3% interanual el segon trimestre al 2,7% el tercer. La desacceleració en les exportacions de béns, que han augmentat el 3% fins a l'agost, és un indicatiu d'un debilitament de la demanda externa.

La taxa d'atur s'ha reduït fins al 10,6%, el valor més baix des del tercer trimestre del 2008, i la població ocupada amb contracte indefinit ha crescut el 2%, malgrat que la taxa de temporalitat, del 22,9%, segueix sent un dels reptes més importants de l'economia catalana.