Els canvis legislatius que faran que a partir de demà els bancs siguin els qui assumiran el pagament de l'impost dels actes jurídics documentats (AJD) a les hipoteques no tindran efectes en la venda d'immobles, segons asse-nyalen diferents agències immobiliàries de Manresa consultades per Regió7.

En aquest sentit, Josep Rubiralta, portaveu d'Apiàlia Bages i responsable de l'agència Instal·lat, assegura que «el fet que l'entitat de crèdit acabi assumint l'impost no hauria d'afectar» que hi hagi més i menys operacions perquè es tracta d'una quantitat que, tal com explica Laura Romero, gerent de LM Immobles, «al comprador no li ve d'aquí», tenint en compte l'import total d'un immoble, però que per als bancs «sumant moltes petites quantitats són molt diners». Tot i això, Romero defensa la decisió del Govern de fer pagar aquest impost als bancs, perquè «són els interessats que la hipoteca quedi registrada».

Jordi Reyna, de Finques 2 de Maig de Manresa, assenyala que «aquests dies s'han aturat algunes operacions» però confia que ara, que ja està tot clar, es desencallin, i afegeix que «espero que només hagi estat una frenada i ara que tot ja està clar no crec que tingui més conseqüències en la xifra d'operacions». Esther Miret, de Finques Passeig, també assenyala, malgrat que durant uns dies la firma de noves hipoteques es va encallar, ja abans de la sentència del Suprem, la situació havia tornat a la normalitat.

D'altra banda, tot i que la nova llei obligarà els bancs a pagar l'AJD, el sector immobiliari té dubtes i creu que d'una manera o altra els clients acabaran assumint el cost de l'impost. Així, Romero es mostra convençuda que «els bancs tenen la paella pel mànec, són massa llestos, i d'una manera o altra, inventant-se qualsevol cosa o amb els interessos, ho acabaran carregant al client». Reyna també té clar que «al final acabarà repercutint en els clients d'una manera o altra. Com? No ho sé, però el que és clar és que la banca no hi perdrà».

En canvi, Miret té més dubtes i assenyala que «en principi el Govern no permet traslladar-ho als clients», i explica que «quan el client vol una hipoteca, demana preus i busca qui ofereix el millor preu», i sentencia que «cal veure si finalment actuaran les entitats i si totes actuaran igual».

En una posició similar, Rubiralta assenyala que «d'entrada sembla que el Govern vol estar-hi molt a sobre». Tot i això, alerta que «l'import del qual estem parlant es pot acabar diluint a dintre d'una hipoteca i això seria difícil de detectar». De fet, l'AJD grava amb l'1,5% de l'import de la transacció que es fa davant de notari. Així, per una hipoteca de 150.000 euros, són 2.250 euros, i per una de 200.000 euros la xifra s'enfila als 3.000 euros.

També sobre els costos, l'agència de qualificació creditícia Moody 's considera que, tot i que els bancs espanyols hagin d'assumir el pagament de l'AJD, l'impacte sobre la seva rendibilitat serà «limitat», ja que les entitats tenen un gran ventall d'opcions per protegir els seus marges.