A partir de demà els bancs hauran d'assumir el cost de l'anomenat impost de la hipoteques. Perquè això acabi sent així, ahir, el Govern espanyol va aprovar un reial decret llei que modifica l'article 29 de la Llei de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP i AJD) perquè siguin els bancs els que paguin aquest impost en la subscripció d'hipoteques, i no els clients com fins ara i com així va determinar el Tribunal Suprem després de dos dies de deliberació. La nova norma es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) avui i entrarà en vigor demà.

Al final de la reunió del Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Celaá, va indicar que amb aquest Reial decret el Govern afirma «amb tota contundència i tota claredat» que aquest impost ho pagarà el banc. «El Govern mostra una vegada més la seva responsabilitat i la rapidesa en la seva actuació i en el moment d'estar al costat de la resolució de problemes dels ciutadans, ja que és un tema que afecta milions de persones (...). El Govern ha demostrat la seva responsabilitat i la seva rapidesa en la seva resposta actuant en 24 hores», va remarcar la ministra. A més de la modificació de l'article 29 de la llei de l'ITP i AJD, en el qual s'inclou un paràgraf que aclareix que quan es tracti d'escriptures de préstecs amb garantia hipotecària, es considerarà subjecte passiu el prestador, el reial decret també modifica l'article 15 de la Llei de l'Impost sobre Societats per establir que les entitats financeres no es poden deduir aquest pagament en l'Impost sobre Societats.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per la seva banda, va destacar que l'objectiu del decret és assegurar que els ciutadans «no hagin de pagar més» aquest impost a l'hora d'escripturar una hipoteca, després de l'«alarma social i la inseguretat jurídica» que va crear la sentència del Tribunal Suprem.

«Des del respecte a la separació de poders, lamentem el canvi de criteri del Suprem, per la qual cosa avui ha tocat parlar al poder executiu, que vetlla per l'interès general dels ciutadans i per garantir la seguretat jurídica del mercat hipotecari, que queda en entredit en aquestes setmanes», va remarcar la ministra, després d'admetre que la rectificació de l'alt tribunal va provocar una «certa paralització» en la subscripció d'hipoteques.

D'altra banda, el Govern va anunciar la creació d'una autoritat independent de clients de productes financers, dependent del ministeri d'Economia, que haurà de vetllar perquè els bancs no acabin repercutint el cost de l'impost sobre els clients.

Ara, el decret llei ha de ser convalidat al Congrés on la titular d'Hisenda espera que tiri endavant. Tot i això, va rebre crítiques del PP, el líder del qual, Pablo Casado, va acusar el Govern d'«enganyar» la gent perquè l'impost sobre hipoteques ho acabarà pagant finalment el ciutadà que adquireixi un habitatge. Per això, ha defensat de nou la supressió d'aquest impost, una proposta que, segons ell, és el «responsable i sincer amb els espanyols». Per la seva banda, Albert Rivera, de Cs, considera que la via del reial decret podria ser inconstitucional, mentre que ERC va demanar anar més enllà i que s'obligui els bancs a tornar tots els imports de la càusules sòl en tres mesos.