El grup bagenc Avinent Science & Technology, integrat per la divisió industrial Vilardell Purtí i la mèdica Avinent Implant System, preveu invertir vuit milions d'euros fins al 2022 per tancar una fase de «consolidació» i obrir «una etapa de creixement real», segons explica el seu conseller delegat, Albert Giralt. El gruix de la inversió es traduirà en un nou edifici, a les instal·lacions del grup al polígon Santa Anna de Santpedor, en què es concentrarà tota l'activitat de la seva divisió mèdica. Giralt preveu que la inversió generi més d'una cinquantena de llocs de treball d'una elevada qualificació tecnològica.

El nou edifici, que ja està en fase d'execució i que es preveu que estigui operatiu en el primer semestre del 2020, ocuparà una superfície de 7.000 quadrats (que se sumaran als 20.000 actuals) amb l'objectiu, explica l'empresa, de «dotar la corporació de nous espais especialitzats per poder afrontar nous projectes i créixer en dimensió, tant en la divisió industrial com en la mèdica».

En una dècada, des que la històrica empresa bagenca va orientar part del seu negoci al sector dels implants dentals, Avinent s'ha convertit en una referència en innovació al territori. Una inversió que ha donat fruits, tant en presència internacional, com en volum de negoci. Així, des de fa dos anys, el grup està creixent a l'entorn del 10% i la previsió és que aquest 2018 acabi amb números semblants: una facturació global a l'entorn dels 30 milions d'euros, 13 dels quals aportats per la divisió mèdica. Actualment, la plantilla de l'hòlding, cent per cent de capital bagenc, la integren prop de 300 persones, 120 de les quals a Avinent; 160 a Vilardell Purtí i la resta en tasques corporatives.

El nou edifici, que s'ubica davant la façana de l'actual seu del grup, estarà integrat per quatre plantes i permetrà millorar diferents aspectes de la seva activitat, com l'ampliació de la capacitat productiva de torns i fresadores CNC, l'ampliació de les zones de sales blanques i dels equips de neteja tècnica, noves zones d'emmagatzematge intel·ligent i de zones especials per a la impressió 3D en metall, noves zones per a la impressió 3D en polímers, nous laboratoris per a noves tecnologies d'impressió 3D, un nou laboratori de bioimpressió i nous espais d'innovació i de formació especialitzada. A més, la construcció de l'edifici, dissenyat per l'arquitecte bagenc Manuel Guerrero, permetrà ampliar la zona productiva de Vilardell Purtí i remodelar les actuals amb estàndards més elevats de qualitat, segons avança l'empresa de Santpedor.

«La nostra situació ja era inviable si volíem continuar creixent, ja ens era difícil continuar fent optimitzacions internes», explica Albert Giralt. «Ens calia fer aquest pas per apuntalar el creixement per a d'aquí a bastants anys», afegeix Giralt, per a qui aquesta milionària inversió aporta, també, «il·lusió i aposta pel territori». «Aquest era el moment», conclou el conseller delegat. Per a Albert Giralt, el nou edifici «defineix el projecte del grup per als propers anys quant a inversió en tecnologia, en indústria 4.0, en connectivitat, en recerca i en investigació 3D».

Des del seu naixement, el 1958, dedicada al mecanitzat de precisió, Vilardell Purtí va anar consolidant la seva especialització en la fabricació de components me-tàl·lics de precisió per a indústries com l'aeronàutica i, especialment, l'automoció. El 2006, l'empresa va posar en marxa la divisió destinada a la implantologia dental, que ha anat evolucionant cap a àrees com les pròtesis personalitzades i, des del 2016, pretén abastar problemes de salut de tot el cos humà. Així, les noves investigacions d'Avinent, que podrien donar fruit «en dos o tres anys», apunta Giralt, se centren en solucions per a la regió cranimaxil·lofacial i d'altres parts del cos amb impressió de biomaterials, capaços de regenerar el teixit danyat amb cèl·lules del mateix pacient, gràcies a la tecnologia 3D. Segons Giralt, la confluència al territori d'universitats, Althaia i el Centre de Formació Pràctica generen «un bon ecosistema» per desenvolupar el projecte empresarial d'Avinent.