La licitació d'obra pública per part de les diferents administracions es va disparar el 36,9% els nou primers mesos de l'any i va sumar un import inversor d'11.359 milions d'euros, gràcies a l'impuls de les feines de construcció de l'AVE i dels projectes locals. L'obra pública no ha patit cap aturada derivada del canvi de Govern central de principi del mes de juny passat, segons dades de la patronal de grans constructores i concessionàries Seopan.

El ministeri de Foment, principal òrgan inversor de l'Administració central, va licitar obres per un total de 2.008 milions d'euros els quatre primers mesos (juny-setembre) de José Luis Ábalos al capdavant d'aquest departament. Aquest import multiplica per més de dos el de 876 milions que suma la licitació dels cinc mesos anteriors de l'any (gener-maig), en què Foment va estar dirigit per l'anterior Govern.

D'aquesta manera, en el conjunt dels nou primers mesos de l'any, Foment va treure a concurs obres per un import total de 2.885 milions d'euros, gairebé el doble (+83,3%) que un any abans, la quarta part del total estatal, gràcies a l'impuls de les feines de construcció de línies AVE. En concret, els projectes d'aquest ferrocarril d'alta velocitat promoguts es van multiplicar per dotze entre els anteriors mesos de gener i setembre, i van sumar 2.007,2 milions d'euros. Aquest augment va compensar la caiguda del 69,2% que es va anotar la licitació d'obres de carreteres, que sumen una inversió de 231,6 milions en el període.

Pel que fa als ports i als aeroports, que s'autofinancen les obres de manera que no es costegen amb els pressupostos públics, Ports de l'Estat es va disparar el 39%, fins a suposar 299 milions, mentre que Aena les va reduir el 23%, fins a 283 milions.

La recuperació de l'obra pública des dels mínims històrics als quals va arribar durant la crisi està també impulsada per l'augment d'inversió de comunitats autònomes i administracions locals durant aquest exercici, previ al de les properes eleccions. Així, els ajuntaments, les diputacions i els cabildos són les administracions que més volum d'obra van licitar durant els nou primers mesos de l'any a tot l'Estat, que va sumar 4.975,3 milions, el 47% més i el 43,8% del total de l'Estat.

De la seva banda, les autonomies van llançar projectes per 3.128 milions, l'11,7% més. La Comunitat de Madrid és l'autonomia que més va licitar, amb 608 milions en obres, el 3,4% més que un any abans. Per contra, a Catalunya l'obra pública acumula un descens del 17%, fins als 288 milions, tot i que és la quarta autonomia per volum de treballs promoguts.