CCOO i UGT han acordat la convocatòria d'una vaga de 24 hores a tot el sector públic el 12 de desembre pròxim (12-D). La convocatòria anunciada ahir respon a la proposta que el Govern va fer en la Mesa General de la Funció Pública el 31 d'octubre passat que posava sobre la taula la recuperació de les pagues extres del 2013 i del 2014 en un període de vuit anys, fins al 2026. Els sindicats consideren aquesta proposta «inacceptable» i un «insult» per a tots els treballadors públics.

Els sindicats també han anunciat que el Govern no cal que convoqui una nova mesa perquè els representants dels treballadors no assistiran en aquest marc de negociació fins que no es retiri la proposta de l'Executiu.

En el transcurs d'una roda de premsa celebrada ahir, Joan Maria Sentis i Encarna Fernández, coordinadors de l'àrea pública dels sindicats CCOO i UGT, respectivament, també van advertir al Govern que no cal que convoqui la Mesa General de la Funció Pública per negociar la desconvocatòria de la vaga del 12-D perquè els representants sindicals no aniran a cap mesa mentre l'Executiu no retiri la proposta de recuperar les pagues extres del 2013 i 2014 en un període de vuit anys, fins al 2026.

La convocatòria va destinada al col·lectiu de treballadors públics (funcionaris i empleats d'empreses públiques), unes 250.000 persones, segons dades sindicals. En aquest sector s'inclouen tots els centres d'ensenyament i sanitaris de Catalunya.

La convocatòria del 12-D estarà precedida per la vaga de facultatius a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) del 26 al 30 de novembre per reclamar la disminució de les càrregues assistencials.

«Inacceptable» i «insultant»

Els sindicats consideren «inacceptable» i «insultant» el calendari que el Govern va presentar en la reunió de la Mesa General de la Funció Pública el 31 d'octubre passat (recuperar les dues pagues extres en vuit anys) i exigeixen que abans de finalitzar aquest any es pugui recuperar «com a mínim» el 10% de la paga del 2013 i l'establiment d'un calendari de dos anys per garantir el retorn de la totalitat de les pagues del 2013 i el 2014 pendents «i de tots els drets sostrets aquests darrers anys» de crisi a partir dels ajustos aprovats per Govern d'Artur Mas el 2012.

L'abonament de les dues pagues extres suposa un desemborsament d'una xifra a l'entorn dels 1.100 milions d'euros, segons càlculs del Govern anunciats en finalitzar la reunió del 31 d'octubre de la Mesa General de la Funció Pública.

Els dos sindicats, majoritaris en el sector públic, han fet una crida a la resta d'organitzacions sindicals amb representació als serveis públics de la Generalitat a sumar-se a la convocatòria d'aquesta «gran vaga general» del 12-D, segons la resposta que preveuen CCOO i UGT.