El Bages va ser la segona comarca del país on més va créixer el VAB l'any passat, segons es desplrèn de l'Anuari Econòmic Comarcal 2018 del BBVA. Així, l'economia bagenca va augmentar el 4,2%, per sobre de la mitjana catalana (3,3%), i només per sota del Vallès Occidental (5,1%). El destacat increment en tres sectors, en què va superar la mitjana catalana: el sector primari (1,4%), en què va ser també la segona comarca nacional; de la indústria (5,5%), la sisena del país; i dels serveis (3,4%), la setena comarca del rànquing, van disparar l'economia del Bages.

L'estudi del BBVA, que s'ha presentat aquest dimarts a Barcelona pel catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, conclou que l'economia catalana, el que segons els responsables de l'estudi confirma que s'ha accentuat la recuperació i que els registres de l'any passat ja superin els del 2007. Tot i així, el creixement ha estat dispar arreu de Catalunya, que reflecteixen els distints pesos de l'activitat industrial i dels serveis vinculats a ella o a l'exportació. Les Comarques Centrals són les que més van créixer gràcies a la seva expansió industrial i la solidesa mostrada pels serveis, seguit de les comarques de l'AMB i el Camp de Tarragona.

Per eixos territorials, a les comarques Centrals i al Camp de Tarragona és on es va produir un major creixement, del 3,6% en ambdós casos; seguit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb un 3,4%, davant el 2,1% de les Terres de l'Ebre, que és on l'augment va ser més discret. El que en resultat del 2017 es tracta d'un mapa similar al període acumulat en el període 2013-2017.

Pel que fa als altres territoris, a l'Eix gironí es va produir un augment del 2,9%, al Pla de Lleida un 2,7% i a les comarques de muntanya un 2,7%.

En l'àmbit industrial, els avanços en 2017 han estat molt intensos a les Comarques Centrals (5,7%), el Camp de Tarragona (5,3%) i l'AMB (5,1%). A aquesta forta dinàmica, cal afegir la intensa pulsió terciària, amb avanços del 2,9% a l'AMB i les Comarques Centrals, i del 3,1% al Camp de Tarragona.

A l'altre extrem, amb creixements sensiblement menors, se situen els eixos de les comarques de Girona (augments el 2017 del 2,9%), el Pla de Lleida (2,7%) i les Comarques de Muntanya (2,7%) i les Terres de l'Ebre (2,1%).