L'economista José María Gay de Liébana va ser el protagonista, aquest dimecres, d'una amena conferència a Manresa en la qual va carregar contra l'anunci del Govern espanyol de prohibir la venda de cotxes de combustió a partir del 2040.

Presentat pel manresà Josep Vives -portaveu del FC Barcelona-, el reconegut economista i també periquito no es va estar de fer nombroses referències al futbol durant les gairebé dues hores que es va allargar la conferència. I ja cap al final, arran d'una pregunta del públic en què qüestionaven com podia ser que aquí, a Manresa, hi hagués persones que cobrin 800 euros al mes i hagin d'escollir entre menjar o tenir casa, Gay de Liébana va posar com a exemple el que ha passat a l'Espanyol per mostrar el que ha passat a Catalunya. «Jo soc de l'Espanyol perquè era de Sarrià, però el club es va vendre la casa de Sar-rià i va passar a estar de lloguer en aquella muntanya on no em perdria mai. Després ha tornat a tenir casa pròpia, però a Cornellà-El Prat. Això que ha passat a l'Espa-nyol és el que ha passat a Catalu-nya», que ho contraposava al que ha passat al club que representa Vives, «un club de barri que davant els problemes s'ha internacionalitzat».

Durant la conferència, el professor va fer un repàs de l'evolució de l'economia mundial per saber com ha arribat al punt actual, i també va posar exemples concrets d'empreses. Així, va destacar que si al principi de segle les principals empreses del món eren les industrials, després en van agafar el relleu les energètiques per cedir-lo, en el moment actual, a les tecnològiques. Unes empreses, va dir Gay de Liébana, que tenen com a clau del seu èxit la inversió en recerca i desenvolupament i també tenir unes finances sanejades perquè «el crèdit és molt car», va recordar. I a més, va afegir, «no tenen res sobredimensionat i poden donar molts diners als accionistes i pagar molt bé als treballadors, i posar parcs i guarderies per als fills».

«Amazon inverteix 23.000 milions en recerca i desenvolupament, el 13% de la facturació, Facebook, el 12%... mentre aquí ens preguntem, vols dir que cal?», i la realitat, segons l'economista és que aquestes empreses «inverteixen en innovació que és la productivitat del segle XXI».

I a partir d'aquest punt, va descarregar responsabilitat als empresaris. D'entrada, va carregar contra l'anunci de l'executiu espanyol de prohibir la venda de cotxes de combustió a partir del 2040. «El sector de l'automoció no invertirà d'aquí a 20 anys. És un sector que inverteix a llarg termini i a l'Europa de l'Est els estan esperant. La ministra diu que es crearà riquesa, que vindran noves empreses, però quines empreses?», es preguntava Gay de Liébana. I ell mateix donava una resposta: «Perquè aquestes empreses vinguin, hem de tenir una administració àgil, que no carregui d'impostos i posi traves perquè s'hi instal·lin». També va insistir en la necessitat de formació per als joves i que l'economia no es basi en un sector serveis de baix valor afegit com el turisme massiu, que va contraposar als serveis de les empreses instal·lades a Sillicon Valley. I en aquest sentit va tornar a insistir en què futur «és la tecnologia».

La conferència de Gay de Liébana va omplir la sala Plana de l'Om de Manresa en un dels actes de celebració del 50è aniversari de la consultoria Arfe. En l'inici de la qual també va intervenir Rosa Maria Arderiu per donar la benvinguda als assistents.