La inversió britànica directa a Catalunya ha arribat en el primer semestre del 2018 els 84,8 milions d'euros, fet que suposa un increment del 33,5% respecte al mateix període del 2017, quan es va situar en 63,5 milions.

Així ho ha indicat avui José Manuel Amor, soci d'Analistes Financers Internacionals (AFI), entitat que ha elaborat el IV Baròmetre sobre el clima i perspectives de la inversió britànica a Espanya en col·laboració amb la Cambra de Comerç Britànica a Espanya.

Segons aquestes dades, el sector de la construcció se situa en el primer semestre d'aquest any destacat en primera posició sobre inversió directa en aquesta comunitat, desbancant al del comerç majorista, que ocupava aquest lloc el 2017 i que ara ha descendit fins al tercer lloc.

En quart i cinquè lloc se situen, respectivament, el sector immobiliari i el d'activitats sanitàries.

També l'informe destaca que la inversió directa britànica a Catalunya va aconseguir, el 2016, contribuir al manteniment de 34.188 llocs de treball a Catalunya, 19.793 dels quals indirectes i els altres 14.396 directes.

Catalunya se situa com la quarta comunitat autònoma sobre fluxes d'inversió directa britànica per càpita des de 2013, mentre que és la tercera si es prenen aquestes dades en termes absoluts, mentre que la comunitat de Madrid se situa en primera posició.

En concret, les empreses britàniques van invertir a Catalunya uns 1.200 milions d'euros entre 2013 i el primer semestre del 2018, fet que suposa el 4,9% de la inversió estrangera en la comunitat.

A escala estatal, el Regne Unit es manté com el primer inversor europeu a Espanya i el segon global després dels EUA, malgrat el "brexit", una inversió que en l'últim any va assolir el seu màxim històric, segons aquest informe, que s'ha presentat en la Torre Banc Sabadell de Barcelona.

Regne Unit va invertir a Espanya 3.894 milions d'euros des de novembre del 2017, una xifra rècord, i gairebé dos terços de les empreses britàniques a Espanya tenen previst augmentar la seva inversió al país, de les quals el 80% ho farà en un termini inferior a l'any.

A més d'Amor, al llarg del matí també han pres la paraula l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, i el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero.

Manley ha subratllat la relació "tan àmplia com profunda" que existeix entre Espanya i el Regne Unit, ha destacat la "història d'èxit" entre els dos Estats i ha desitjat que la "relació comercial" entre tots dos "segueixi prosperant".

Romero ha subratllat que fins a 3.300 empreses catalanes exporten aquest 2018 al Regne Unit, de les quals 2.200 ho fan de forma regular, fet que suposa un increment del 3% respecte a les dades de l'any anterior.

Ha afegit que de les 8.600 empreses estrangeres que operen a Catalunya 660 són britàniques, i ha assegurat que altres 390 projectes d'inversió estan analitzant aterrar en la comunitat.

També han intervingut en aquest esdeveniment la directora de negocis institucionals i sotsdirectora general del Banc Sabadell, Blanca Montero, que ha donat la benvinguda als assistents, i el president del Comitè d'Inversió Britànica a Espanya, Ángel Mateos.