La caiguda anual més gran que han experimentat les accions de Barclays Plc en set anys posa el banc britànic en perill de perdre el seu cobejat lloc en l'índex Stoxx Europe 50.

L'entitat, que ha estat pressionada per un inversor activista perquè redueixi la seva divisió de negociació de valors, ha perdut al voltant del 17% de la seva capitalització de mercat aquest any arran dels efectes dels temors relacionats amb el Brexit sobre els bancs britànics.

Com a resultat, Barclays ha baixat fins al fons de l'índex d'accions líder europeu, les anomenades blue chips, que és seguit pels fons de rastrejadors, i seria el primer a sortir-ne quan hi ingressi un nou membre.

I el gegant alemany del gas industrial Linde està preparat per ocupar el seu lloc, segons càlculs de Frank Klumpp, analista d'índexs de Landesbank Baden-Württemberg. «No hi ha res que impedeixi que Linde ingressi a l'índex», va assenyalar Klumpp en una nota dijous. De fet, l'empresa, que s'està fusionant amb Praxair Inc, hauria de perdre més de 20.000 milions d'euros de valor en relació amb els altres membres de l'índex per no ingressar-hi.

Ser o no ser a l'índex

Ser inclòs en un índex àmpliament rastrejat és crucial per a les empreses ja que el mercat està cada vegada més dominat per fons d'inversió passius. Aquests fons van representar el 30% de tots els fons d'inversió centrats a Europa a la fi de 2017, segons el Banc de Pagaments Internacionals.

L'expulsió de l'índex Stoxx Europe 50 obligaria als fons cotitzats en borsa que segueixen l'índex a vendre les accions per reorganitzar les carteres i incloure els nous integrants de l'índex.

La capitalització de mercat ajustada per lliure flotació de Barclays és de 1.000 milions d'euros menys que la de la italiana Intesa Sanpaolo SpA, la segona més petita de l'índex. L'empresa suïssa ABB Ltd i l'espanyol BBVA també són possibles candidats per sortir-ne.

«Esperem una cursa tancada fins que l'acompliment de les accions el 30 de novembre proporcioni una decisió final sobre qui ha de marxar», van escriure en una nota dilluns els analistes d'índexs de Commerzbank AG, inclòs Achim Matzke.

L'índex Stoxx Europe 50 està compost per accions de primera classe de tot Europa, incloent-hi el Regne Unit. El proveïdor de l'índex anunciarà els canvis en l'indicador el 3 de desembre després del tancament del mercat.

Stoxx no va voler comentar res sobre qualsevol canvi potencial, mentre que Barclays no va respondre a les sol·licituds de comentaris.