La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, acompanyada del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, es van reunir el dilluns passat amb la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea (UE), Meritxell Serret, a la seu de la delegació a Brussel·les, Bèlgica. La reunió va servir per tractar la posició de Catalunya en relació amb la futura Política Agrària Comuna (PAC) 2021-2027 i sobre temes relacionats amb les polítiques marítima i pesquera de la Unió Europea. En relació amb la PAC, Jordà va afirmar que «des de Catalunya necessitem poder definir les nostres polítiques agràries».

Pel que fa a la futura Política Agrària Comuna, la consellera Jordà va explicar en declaracions als mitjans de comunicació que el Govern de la Generalitat ha analitzat a fons la proposta de la Comissió Europea i que s'està tancant un document consensuat amb el sector que s'aprovarà en les properes setmanes. «Com a Govern de la Generalitat, lamentem que les polítiques de desenvolupament econòmic social i de cohesió social vagin a la baixa en el nou Marc Financer de la UE que s'ha d'aplicar a partir del 2021. Això redueix els diners previstos a la política agrària comuna i implica un reequilibri de responsabilitats entre la UE i els estats membres», va afirmar Jordà.

En aquest sentit, la consellera va subratllar que «ja hem expressat al Govern espanyol que la Generalitat reclama la regionalització dels fons i que els plans estratègics s'estableixin a escala territorial amb l'objectiu de poder fer una gestió més eficient i eficaç dels ajuts», i va afegir que «la diversitat del sector a l'Estat fa que no es puguin establir les condicions de les subvencions de la PAC des d'un punt de vista central». La consellera també va recordar que la Generalitat reclama «que qui rebi ajuts de manera prioritària siguin les persones i empreses que tenen l'activitat agrària com a l'activitat principal». Serret va remarcar que «estem en uns moments transcendentals de construcció europea», en la negociació del nou Marc Financer Plurianual.