A Catalunya es faran l'any que ve 485 fires territorials, estatals i internacionals. És la xifra rècords de l'última dècada però també la més alta de la història del país, com assenyala la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta. Dos terceres parts són multisectorials i artesanals i més del 30% es concentren a l'àmbit metropolità de Barcelona. Les fires creixen en nombre, el 6% més el 2019, però també en visitants i expositors, i es dona la crisi ja per superada.

La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, va donar a conèixer ahir les dades del nou calendari firal del 2019, en l'acte inaugural de la 25è Congrés de Fires de Catalunya, que se celebra a Tortosa. Del total d'activitats firals previstes per a l'any que ve, 58 seran d'àmbit internacional i estatal -creixen el 34,8%-, i 427 són d'àmbit català, comarcal o local. Per sectors, el 28,7% seran multisectorials, el 22,5% dedicades a l'alimentació i el 15,9% seran fires d'artesania. Representen dos terceres part de totes les fires.

Per territoris, l'àmbit metropolità de Barcelona acollirà el nombre més elevat de fires, 148 (30,5%), seguit de les comarques de Girona amb 102 fires (21%), la Catalunya Central amb 83 (17,1%), les comarques de Lleida i l'Alt Pirineu i l'Aran amb 79 (16,3%), les Terres de l'Ebre amb 38 (7,8%) i el Camp de Tarragona amb 35 (el 7,2%).

Vilalta va detallar que, segons un estudi econòmic realitzat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), les fires a Catalunya entre els anys 2015 i 2016 -que es van mantenir per sobre de les 450- van tenir un impacte econòmic, directe, indirecte i induït, de 3.509 milions d'euros i van generar 34.000 llocs de treball.

El 2017, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), la Generalitat va destinar prop de 700.000 euros en el foment de la participació en fires d'empreses de comerç i del sector artesà. Les xifres del 2018 encara no s'han tancat però Vilalta va assegurar que serà superior.

La directora general també va apuntar la feina de «desestacionalització» de les fires que s'han fet l'última dècada, malgrat que la meitat se segueixen fent entre l'abril (47 fires, el 9,7%) i el maig (71 fires, el 14,6%) i l'octubre (97 fires, el 20%) i el novembre (52 fires, el 10,7%). «Cada cop es gestiona millor, es reparteix l'impacte firal i es permet que hi hagi una activitat més distribuïda en el territori i en el temps», va dir Vilalta.

Vilalta va participar a la inauguració del 25è Congrés de Fires de Catalunya, amb el president de FEFIC, Ramon Ferrando, i el regidor de Fires de Tortosa, Emili Lehmann. La conferència inaugural la va fer el periodista Màrius Serra, amb una visió de les fires a través d'expressions lingüístiques del comerç, i es va facilitar als assistents la Guia de Bones pràctiques- Fires Mercat Artesania, amb instruments per a administracions i organitzadors privats.

La innovació i la creativitat per organitzar fires adaptades al segle XXI formen part de les ponències del congrés, i és que les fires han sabut reinventar-se i renovar els continguts per superar l'estancament i les dificultats que també havia suposat per al sector la crisi econòmica. Sense aventurar quin tipus de fires creixeran més d'ara endavant, Vilalta defensa que serà imprescindible «singularitzar-se» per poder captar el visitant.