La fiscal Anticorrupció Carmen Laúna va destacar al judici per la sortida a borsa de Bankia que els acusats eren «conscients» que en la informació que apareixia en el fullet sobre el debut borsari de l'entitat financera el juliol del 2011 es «va ocultar l'estat real» dels comptes, i que es va perjudicar així els inversors. Per això mateix, no va descartar que en la seva acusació definitiva, que es donarà a conèixer quan finalitzi el judici, hi inclogui el delicte de falsedat comptable. Així ho va dir Laúna -que va estar acompanyada pel fiscal en cap d'Anticor-rupció, Alejandro Luzón, que es va encarregar de la causa durant la instrucció- durant la seva exposició en les qüestions prèvies a la vista oral, en la qual va realitzar una sèrie de «precisions» amb la finalitat d'«evitar futures al·legacions d'indefensió per errònia interpretació del ministeri Fiscal en el procés».

La fiscal, que només acusa quatre de les 34 persones físiques i jurídiques que seuen al banc dels acusats, va assegurar davant el tribunal que presideix la magistrada Ángela Murillo que els responsables de Bankia en aquell moment «van contribuir» i eren «conscients» que en aquest fullet es «va ocultar l'estat real» dels comptes per «provocar un desplaçament patrimonial dels inversors».

En aquest sentit, Laúna va recordar que l'escrit de qualificació vigent és provisional i que serà una vegada practicades les proves i realitzats els interrogatoris quan la seva acusació serà definitiva, i que pot ser modificada. Així, va avisar que hi podria haver «modificació» i que els «fets podrien ser subsumibles en el delicte de falsedat comptable», com sí que acusen algunes de les altres acusacions a Rato i altres persones que seuen al banc dels acusats.

Afectar altres acusats

Va afegir que si això arriba a passar «podria afectar aquelles persones que en l'acte de transformació de diligències prèvies a procediment abreujat (l'equivalent a l'ordre de processament) van dirigir aquella responsabilitat». Mentre que el jutge instructor Fernando Andreu va proposar jutjar 32 persones i Bankia i la seva matriu -Banc Financer i d'Estalvis SA (BFA)-, pel delicte de falsedat en els comptes en els anys 2010 i 2011 i per frau d'inversors; el Ministeri Públic va decidir acusar només Rato i tres dels seus directius, José Luis Olivas, José Manuel Fernandez Norniella i Francisco Verdú Pons, per l'última d'aquestes conductes penals.

Tot i així, va recordar que el Ministeri Públic no ha trobat encara proves d'«entitat suficient» en el mateix fullet i en els informes auditors sobre la situació financera del banc per imputar el delicte de falsedat de comptes

Després d'escoltar la fiscal i les acusacions particulars -ahir hi van assistir 13 de les 26 de personades-va arribar el torn a Ignacio Ayala, advocat del principal acusat, Rodrigo Rato, que va sol·licitar al tribunal poder aportar al procediment diferents documents per garantir el dret de defensa del seu client.

En primer lloc, Ayala va demanar al tribunal poder incorporar els informes que acrediten que Rato va adquirir més de 66.000 accions de Bankia quan l'entitat va sortir a borsa el juliol del 2011, amb l'objectiu d'acreditar que confiava en l'operació borsària. També va plantejar aportar la transcripció de les compareixences que es van poder escoltar durant la comissió d'investigació del Congrés.