Catalunya disposa de 1.424 polígons que concentren un total de 43.749 empreses, la gran majoria dedicades a la indústria i on predominen el sector metal·lúrgic, alimentari i d'automoció i la química, alhora que l'ús comercial, logístic i de serveis va en auge, segons dades del cens de polígons d'activitat econòmica elaborat pel departament d'Empresa i Coneixement en col·laboració amb les quatre diputacions i ajuntaments. Segons aquesta radiografia, el ter-ritori català concentra el 24% de les instal·lacions d'aquest tipus de l'Estat espanyol.

Pel que fa a subministraments, el cens mostra que el 69% dels polígons disposen d'un punt d'accés a la fibra òptica, el que significa que més del 80% poden disposar d'aquest servei; mentre que el 70% tenen accés a gas, i el 90% tenen estació o subestació transformadora pròpia d'electricitat.

La directora general d'Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya, va presentar ahir la plataforma informàtica que permet la recopilació de totes aquestes dades, una eina que, va destacar, «serveix de base per definir actuacions que millorin la competitivitat dels polígons industrials». La directora també va explicar que «és un instrument clau per facilitar l'atracció d'inversions perquè les empreses que s'hi vulguin instal·lar podran conèixer què ofereix cada territori». Aquesta informació es pot consultar en l'àmbit territorial, comarcal i municipal i permet accedir a les fitxes individuals de cada un dels espais.

Entre els principals resultats del cens, Villarroya destaca que a cada polígon hi ha una mitjana de 36 empreses, amb una mitjana d'ocupabilitat del 72%; i les dimensions de les instal·lacions són «relativament petites», el 70% de les quals tenen menys de vint hectàrees de superfície bruta. Només el 8,7% dels polígons censats superen les cinquanta hectàrees.

En relació amb els usos, més del 90% permeten l'ús industrial, però fruit de la transformació que s'està produint en aquests espais el 54% dels polígons permeten l'ús logístic i el 62% usos de serveis vinculats. Amb tot, la indústria continua sent l'activitat predominant als polígons, amb el 66% de les activitats econòmiques. L'altre terç es reparteix pràcticament igual entre les activitats logístiques, comercials i de serveis. D'aquesta radiografia també s'extreu que, dins el tipus d'activitats industrials, destaca el sector metal·lúrgic i de productes metàl·lics (20%), l'alimentari (14%), l'automoció (10%), així com el químic i el plàstic (10%).