El 55% de les pimes industrials catalanes han augmentat la seva xifra de vendes el 2018 respecte a l'any anterior, mentre que un 24% ha registrat resultats semblants i un 21% ha percebut una baixada de la facturació, segons l'últim informe anual publicat per la patronal catalana Pimec.

L'estudi, basat en els resultats obtinguts de 400 enquestes personals realitzades a propietaris i gerents d'empreses, indica que, de mitjana, un 34% de les empreses ha experimentat un augment de vendes el 2018, 10 punts percentuals menys que el 2017.

"Malgrat aquesta disminució, podem dir que les empreses han fet un bon treball en un any en el qual s'ha consolidat la bona evolució que ja es veia el 2017", ha explicat en roda de premsa el president d'aquesta patronal, Josep González, que ha precisat que aquesta ha estat la tendència global en tots els indicadors.

El 2018, el 43% de les companyies enquestades ha registrat millors resultats que l'any anterior, mentre que el 33% els ha percebut iguals i un 24% assegura que han empitjorat.

Respecte a l'evolució d'aquestes exportacions, el 53% de les companyies afirma que les han incrementat, un 28% ha mantingut nivells del 2017 i un 18% ha experimentat una baixada en les vendes a l'exterior, fet que suposa una mitjana positiva del 35%, encara que 9 punts percentuals menor que el 2017.

Les pimes i micropimes industrials enquestades destinen un 44% de la seva producció al mercat català, un 25% a la resta d'Espanya, un 19% a la Zona Euro i un 12% a la resta del món.

"L'augment de les exportacions a la resta del món cal interpretar com un indicador positiu i un punt a favor en la internacionalització mitjançant la diversificació dels mercats. Així, baixa la dependència del mercat català", ha explicat, de la seva banda, el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan.

Un 66% de les pimes ha realitzat inversions que en un 64% dels casos han estat superiors a les del 2017, mentre que la resta ha invertit quantitats semblants (21%) o ha disminuït la inversió (15 %), i s'han destinat a l'augment de la capacitat productiva (60%), a la innovació de producte (42%), a l'increment de la productivitat (41 %) i a mesures mediambientals (23%).

D'una altra banda, l'informe recull que el 47% de les companyies ha augmentat la seva plantilla, mentre que el 40% l'ha mantingut i el 13% restant, l'ha rebaixat.

En aquest aspecte, Guinjoan ha precisat que, amb les dades obtingudes, la patronal ha estimat, de mitjana, un augment de l'ocupació en les pimes industrials catalanes del 2,6 %, en línia amb l'increment d'afiliats a la Seguretat Social el 2018, que s'ha situat per damunt del 3%.

"En definitiva, entenem que 2018 ha estat un any normal, més aviat bo, per a la pime industrial catalana. De fet, les pimes industrials catalanes han assegurat, en un 81% dels casos, que no han notat una reducció de comandes en els últims mesos", ha precisat el director de l'Observatori Pimec.

De la seva banda, el president de Pimec, Josep González, ha assegurat que "les expectatives de 2019 també són molt bones, millors fins i tot del que es podria esperar. Pot haver desacceleració, però no hi ha recessió econòmica".

Per a 2019, el 62% de les pimes i micropimes enquestades preveu un increment de la seva activitat global, el 44% augmentarà les seves exportacions i un 37% preveu pujar la inversió aquest any.

Respecte a l'ocupació, el director de l'Observatori Pimec ha precisat que un 29% dels grups enquestats tenen previst augmentar la seva plantilla, un 65% mantenir-la i un 6%, disminuir-la.

En relació amb els pressupostos catalans, el president Josep González ha dit que espera que, amb aquests resultats, "hi hagi partides destinades a potenciar la indústria, que amb els serveis és la que genera més llocs de treball"