La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va dir ahir que Catalunya busca el suport d'altres comunitats per afrontar els desafiaments de la nova Política Agrària Comuna (PAC), que podria implicar la centralització de competències que fins ara gestionaven les autonomies.

La Comissió Europea va presentar el juny la proposta de PAC per al període financer 2021-2027 que està pendent d'aprovació i que podria suposar una reducció pressupostària d'aproximadament el 3% per a les ajudes directes i del 15% per als Programes de Desenvolupament Rural (PDR). A més, el projecte de la nova PAC proposa reduir els PDR a un total de 27, un per a cada Estat, i centralitzar la seva gestió, al contrari del model vigent, que amb 118 PDR preveu la implantació de propostes específiques regionals que es gestionen a cada territori, com en el cas de Catalunya (vegeu pàgines 2 i 3).

«Seguirem reclamant i defensant que Catalunya pugui definir el seu Pla Estratègic, ja que el nostre sector, per les seves característiques, necessita que les polítiques agrícoles de la PAC es defineixin com més a prop millor», va assegurar Jordà, en el marc de la Comissió d'Agricultura al Parlament, segons un comunicat de la Generalitat. «I per això ens hem reunit amb la conselleria homònima del govern de la Comunitat Valenciana i, pròximament, amb les de les Balears i País Basc. Perquè davant interessos comuns, plantejaments comuns», va explicar Jordà.

Respecte a la reducció de fons, la consellera va dir que des del departament d'Agricultura de la Generalitat defensen «disposar de pressupost suficient, tant per part de la Comissió Europea com de l'Estat espanyol i de la Generalitat, perquè és necessari assegurar la continuïtat del sector primari en els seus vessants més importants».