La inestabilitat política derivada del procés va portar l'any passat GSMA, l'entitat organitzadora del Mobile World Congress, a tenir preparat un pla de crisi que preveia la cancel·lació de l'esdeveniment i el seu trasllat a dues possibles ubicacions fora de l'Estat. A les portes de la celebració de l'edició del 2019 del Mobile (MWC, en les seves sigles en anglès), el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, va revelar ahir que l'any passat va sentir «una gran preocupació» per la situació política a Catalunya, fins al punt que es va dissenyar un pla B.

«Estàvem extremadament nerviosos, tant, que estàvem preparats per cancel·lar el congrés si feia falta i portar-lo fora de Barcelona. Era la nostra resposta extrema davant un problema potencial», va dir, i va apuntar a continuació que, si s'hagués aplicat el pla, «avui no estaríem aquí asseguts».

Hoffman va presentar en conferència de premsa els principals focus d'atenció de la nova edició de la fira mundial de la tecnologia mòbil més gran, que se celebrarà del 25 al 28 de febrer al recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona.

Les propostes del congrés, que giraran al voltant de la hiperconnectivitat i la tecnologia 5G, van quedar en un segon pla quan el màxim responsable de l'esdeveniment va donar detalls sobre com van estar de prop l'any passat de traslladar la fira a causa de la crisi política per la reclamació independentista.

Després d'assenyalar que la seva responsabilitat és tenir en compte tots els factors que poden influir en els assistents al Mobile, va subratllar que l'any passat, després de l'1-O i en plena aplicació del 155, «el factor de confusió era molt alt» pel «debat sobre la independència de Catalunya». El directiu no va voler concretar quines eren les localitzacions alternatives que tenien preparades per albergar el Mobile, encara que va rebutjar que fossin Lisboa i Dubai, dues ciutats que havien sonat com a possible candidates a acollir la fira.

Després de reconèixer aquests plans de contingència, Hoffman es va comprometre de nou amb Barcelona, ciutat a la qual el GSMA està lligada per contracte fins al 2023, i va assegurar que la capital catalana ofereix unes característiques difícils d'igualar per a d'altres ciutats com és el clima, l'alt nivell de la restauració i l'espai que ofereix Fira de Barcelona.

Més visitants previstos

Amb vista a l'MWC19, l'organització espera atreure entre 105.000 i 110.000 assistents, una mica per damunt dels visitants de l'any passat (107.000), i comptar amb més de 2.400 expositors de més de 200 països, cosa que suposarà un impacte econòmic per a l'àrea de Barcelona d'uns 473 milions d'euros. Hoffman va subratllar que, des de la primera edició del MWC a Barcelona el 2006, el congrés ha generat per a la capital catalana un impacte econòmic de prop de 4.800 milions d'euros i 128.000 llocs de treball temporals. En aquest sentit, el directiu va remarcar l'impacte del MWC en la ubicació en què es desenvolupa malgrat ser un programa internacional: «És global i local».

En el terreny dels anuncis, Hoffman va avançar que per a l'any que ve el Mobile s'ha aliat amb 4YFN i el festival Sónar per celebrar probablement a Montjuïc un gran esdeveniment sobre música avançada, que s'ha batejat com a XSide, sense donar més detalls.

A més de l'MWC, que se celebra a la Fira de Gran Via, GSMA promou els esdeveniments 4YFN, a Fira Montjuïc, centrat en la innovació i les empreses emergents; i Yomo, a la Farga de l'Hospitalet, en què uns 22.000 joves i 3.000 educadors participaran tres dies en diverses activitats de les disciplines Steam -acrònim en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria, disseny i matemàtiques- per motivar-ne que l'interès i facilitar la seva participació en la indústria esdevenidora.

Entre els assistents al Mobile, destacaran directius com Mats Granryd (GSMA), Séphane Richard (Orange Group), Chua Sock Koong (Singtel), Nick Read (Vodafone), Dieter Zetsche (Daimler), Ric Williams (Gorupon), Cher Wang (HTC), Satya Nadella (Microsoft) i Hiroshi Mikitani (Rakuten), entre d'altres. Hoffman va assegurar que el 32% dels conferenciants en aquesta edició seran dones, amb la qual cosa es pretén avançar en l'eliminació de la desigualtat entre gèneres.