La Cambra de Comerç de Manresa recupera enguany els seus premis Cambra després d'onze anys de no celebrar-se. La incertesa legal (sobretot quant al seu finançament i per la no renovació de càrrecs des del 2010) que ha envoltat el conjunt de cambres aquesta última dècada ha estat el que ha anat ajornant la seva convocatòria, explicava ahir el president de l'entitat, Pere Casals. Amb les eleccions camerals convocades (el proper mes de maig), part de la incertesa sobre el futur de l'organisme s'esvaeix i arriba l'hora, considera la Cambra, de tornar a reconèixer públicament el treball, però també «el mèrit i les bones pràctiques» de les empreses del territori.

Així, el proper 15 de febrer, en un acte organitzat a l'Espai Plana de l'Om, seran guardonades les empreses Airplan (premi Internacionalització), Selba (Indústria), MengemBages (Comerç, Serveis i Turisme), ICL Iberia (Urbanisme i Territori) i l'EPSEM (premi Especial). Enguany, atesa la urgència amb què s'han organitzat els premis, el jurat ha estat integrat pel mateix comitè de la Cambra, que integren Pere Casals, Jordi Torrens, Llorenç Juanola, Carel Lammers, Manel Jovells, Joan Sebastià Rodó, Antoni Sorroche i Jordi Tragant.

La santfruitosenca Airplan es dedica a desenvolupar solucions de disseny, enginyeria i instal·lació de projectes enginyeria i instal·lació de projectes claus en mà per a ambients controlats i línies de procés enfocades a les indústries de la salut. L'empresa treballa per a clients d'arreu del món, dels quals la Cambra destaca aquells que té en països «complexos», com Iran, Venezuela o Indonèsia. El seu principal client és la indústria farmacèutica.

Selba està especialitzada en el disseny i fabricació d'equips electrònics industrials. Amb un negoci orientat al mercat de l'automoció i la mobilitat sostenible és, per a la Cambra, un «exemple d'empresa que té tecnologia dins l'entorn de la indústria 4.0».

MengemBages serà la primera cooperativa local que rebi un premi Cambra. Dedicada al comerç de proximitat, i a la promoció de la producció sostenible i ecològica, l'empresa forma part d'un nou entorn econòmic «que marca tendència», destaca la Cambra, crescut en els anys de la crisi.

D'ICL, el jurat destaca el fet d'«haver contribuït a fer territori» i al fet de ser una part molt rellevant de l'economia local, ja que té incidència directa en moltes empreses del territori, tant en termes d'ocupació com de valor afegit. A més, afegia ahir Casals, «és de les empreses que fan pinya, que teixeixen complicitats». Per al premi (Urbanisme i Territori), Casals apuntava que s'ha destacat d'ICL especialment la seva vessant d'implicació territorial. «No tenir ICL seria un problema per a la comarca, i amb el premi en valorem el positiu», deia Jaume Ferrer, tècnic en comerç internacional de la Cambra.

De la UPC de Manresa es posa en valor la seva «col·laboració en el desenvolupament econòmic del territori i en la formació del seu capital humà en l'enginyeria». Per a la Cambra, és una eina clau en la implementació al Bages de la indústria 4.0.

L'acte del 15 de febrer, que presentarà la periodista d'aquest diari Queralt Casals, inclourà un col·loqui amb representants de les empreses guardonades, que moderarà el periodista de TV3 Albert Closas