L'empresa cardonina productora i comercialitzadora d'energia GXS Energia, de Guixés Grup, va presentar ahir un acord amb una desena d'empreses catalanes pel qual els subministrarà 100 milions de quilowatts hora anuals durant deu anys a un preu fix. La presentació de l'acord, del qual no hi ha precedents publicitats a Catalunya, va aplegar representants d'algunes de les empreses signants i l'alcalde de Cardona, Fer-ran Estruch. Tots van mostrar la seva satisfacció per un negoci que beneficiarà substancialment totes les parts, ja que suposarà un increment de la facturació de GXS del 700% i permetrà un estalvi del 10% de la factura energètica a les empreses contractants. Per a Cardona, va dir Estruch, l'acord suposa una empenta a la indústria local i la prova del creixement econòmic del municipi.

El contracte de compravenda d'energia a llarg termini (PPA, per les seves sigles en anglès) serà possible gràcies a la construcció, en els dos darrers anys, d'un parc fotovoltaic al Solsonès per part de Guixés Grup, que li permetrà subministrar l'energia renovable necessària per abastar empreses de mitjà i gran volum com el Grup AMES (amb planta a Solsona), la Serradora Boix, Grans del Lluçanès, Kostal i Bluesun, entre d'altres. La intenció de GXS és ampliar aquesta oferta a altres empreses catalanes, segons explicava ahir el seu gerent, Josep Garcia.

Pilar Rodellas, directora comercial de GXS, detallava que l'acord subscrit «democratitza la compravenda d'energia a llarg termini», ja que fins ara l'habitual era que aquests contractes s'establissin amb empreses molt grans, com va ser el cas del que van signar Grup EPD i Calidad Pascual el 2017. Per a Josep Garcia, l'acord, del qual destaca que totes les parts signants són catalanes, compleix dos objectius, com són la promoció de les energies renovables i «refermar el compromís amb el territori». A més, el PPA garanteix que les empreses puguin treballar amb una previsió concreta de despesa energètica, una condició clau en un moment en què el mercat és fluctuant i no hi ha un preu mitjà de referència. «Això dona estabilitat», afegia Garcia.

Rafael Alcalá, de la consultora Trebol, especialitzada en el sector energètic i que ha mediat en l'acord, l'aposta d'aquest PPA és «pel medi ambient i per la contenció de preus». Per a Alcalá, la relació establerta entre GXS i la desena d'empreses provocarà «un efecte crida».

Per part de les empreses signants, César Molins, director general del grup AMES, dedicat al sector de l'automoció, va insistir que «es pot competir reduint costos, però calen socis», com els sumats amb la relació amb GXS. Joan Boix, de la Serradora Boix, destacava que l'acord suposa «més avantatges que riscos».

Guixés Grup va néixer el 1918 al Solsonès i actualment és responsable de la línia de distribució elèctrica entre Cardona i el Port del Comte. Actualment té 4.000 clients. Fa quatre anys, l'empresa va traslladar la seva seu a Cardona des de Sant Llorenç de Morunys, on manté un punt d'atenció. Enguany celebrarà els 100 anys.