ICL Iberia ha avançat que està traslladant al port de Tarragona sal de desgel de carreteres per enviar un vaixell d'unes 40.000 tones de capacitat a la costa est dels Estats Units, en plena onada de fred al país nord-americà, amb temperatures de -30 graus.

El 40% dels 250 camions que surten cada dia del Bages, carregats de sal de desgel, van al port de Tarragona per preparar el vaixell de gran tonatge que marxa els propers dies cap a la zona est dels EUA. Des d'allà se subministrarà la sal cap a la zona nord de l'estat de Nova York i a diferents zones més allunyades, segons explica l'empresa en un comunicat.

En aquesta nota, el cap de vendes de sal d'ICL Iberia, Ramon Vilaseca apunta que «la sal de desgel destinada als EUA és d'una granulometria diferent que la que s'envia a Europa. Els grans de sal que es distribueixen al continent americà són de menys de 12 mm, mentre que la que s'envia a Europa és de menys de 5mm, de manera que podem donar un servei a la carta del tipus de sal».

La primera expedició de sal de desgel de carreteres als EUA va tenir lloc l'any 2008 (quan es va car-regar el primer vaixell) i des d'aleshores s'han enviat vaixells de forma esporàdica en funció de la quantitat de producte produït i de la meteorologia de cada hivern. Les quantitats ara ja han pogut augmentar de forma considerable gràcies a la disponibilitat de sals especialitzades d'ICL Iberia i a l'ampliació de la mina de Cabanasses que permet l'extracció de més sal gemma. L'empresa assegura que preveu augmentar clarament la seva presència als EUA els propers anys.

El mercat americà de sal de desgel està considerat com el més important de tot el món, amb consums que poden superar els 20 milions de tones l'any, per la duresa dels seus hiverns i el volum de les seves xarxes de carreteres.

ICL Iberia serveix sal de desgel a altres parts del món, en especial a Europa, on ja és un dels principals distribuïdors. De fet, és el primer a la zona del sud d'Europa. L'empresa destaca la venda a Anglaterra i a França, on la sal del Bages ja representa una important part de la sal consumida. El percentatge de les exportacions representa ja el 90 %de les vendes de sal de desgel.