El Banc Sabadell va obtenir uns beneficis de 328,1 milions d'euros el 2018, xifra que representa una caiguda del 54,2% respecte de l'any anterior, segons la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El descens ha estat causat per la integració de TSB -ja culminada- i la neteja del seu balanç, amb uns costos extraordinaris de 637,1 milions d'euros.

Sense tenir en compte els efectes de la integració del banc britànic, el benefici atribuït del Banc Sabadell hauria caigut el 16,3%, fins als 568 milions d'euros, davant els 678 milions del 2017, mentre que els del grup haurien crescut el 9,6% (783,3 milions). El marge d'interessos en tancar l'exercici de l'any passat es va situar en els 3.675 milions d'euros, el 0,7% més. D'altra banda, el consell d'administració aprova el repartiment d'un dividend complementari en efectiu de 0,01 euro per acció, que se sumen als 0,02 ja repartits.

Fa uns quants dies, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ja va advertir en una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell que els resultats de l'entitat del 2018 estarien «molt condicionats» pels problemes informàtics de la filial britànica de l'entitat, TSB, ja que van generar «sobrecostos» i havien acabat costant «un dineral», segons va comentar.

La integració de la plataforma tecnològica del TSB a la de tot el grup va ocasionar que milions d'usuaris del banc al Regne Unit no poguessin accedir als seus comptes a través de la web i l'app i també hi va haver alguns casos en què persones van poder veure on-line tots els comptes dels quals eren persones autoritzades, encara que no en fossin titulars.

El negoci bancari -el marge d'interessos i comissions netes- va augmentar el 2,4% trimestral i el 4,1% més excloent el TSB. Quant a grup, el creixement interanual va ser del 2,9%. El marge de clients va arribar al 2,73% quant a grup en tancar el trimestre i les comissions netes van augmentar el 9,6% pel bon comportament de les comissions de serveis i gestió d'actius, segons informa l'entitat.

Les despeses d'explotació es van situar en els 2.920,4 milions d'euros en tancar l'exercici. Els costos no recurrents van pujar fins als 291,5 milions d'euros a causa de la migració i postmigració de TSB, mentre que els recurrents van pujar fins als 2.628 milions d'euros, el 0,3% més.

Durant la presentació dels resultats, el Banc Sabadell va insistir ahir que no es planteja en aquest moment que la seva seu social, ara situada a Alacant, torni a ser a Catalunya. Així ho va dir el president de l'entitat, Josep Oliu, en resposta a diverses preguntes sobre aquesta qüestió durant la roda de premsa celebrada a Madrid.

«No hi ha res sobre la taula. (...) Canviar la seu és una cosa molt difícil. No hi ha res definitiu en la vida, ni nosaltres mateixos, però sens dubte en aquest moment i en la situació en la qual vivim no hi ha cap tema previst ni tan sols de contingència», va dir Oliu en resposta a un periodista d'un mitjà d'Alacant, al qual va dir: «Estigui vostè tranquil».

D'altra banda, Oliu va assegurar que l'anomenada taxa Tobin és un impost «que distorsiona el lliure funcionament del mercat», i va treure importància a l'evolució de l'acció del Sabadell en comentar que «cada dia que baixa és millor inversió».