Els clàssics l'anomenaven el Leviatan. Insaciable, voraç i assedegat. Mai no en té prou. Sempre en vol més i més.

Octavio Granado, secretari d'Estat de la Seguretat Social, declarava aquest dijous en el Congrés de Diputats que l'ajust del sistema es farà via ingressos. Això significa que l'esforç per eixugar els 20.000 milions d'euros de dèficit contributiu de la Seguretat Social (30.000 milions el total) recaurà sobre les quotes empresarials i els treballadors. No es pretén reformar un sistema que ja s'esmicola quan el tsunami demogràfic tan sols despunta en l'horitzó sense haver arribat encara a la costa. No importa qui ho pagarà ni com afectarà l'elevat atur secular d'Espanya. Només importa augmentar els ingressos. Sempre més i més.

¿Fins quan es podrà continuar carregant tots els costos sobre els treballadors actuals que seran els grans damnificats quan hagin de cobrar en el futur unes escarransides pensions? Quin és el límit de la paciència? Quan s'adonarà el treballador que l'elevada quota empresarial a la Seguretat Social es descompta de la seva nòmina i, per tant, surt de la seva butxaca?

Un altre exemple de la voracitat recaptatòria del govern de Pedro Sánchez el trobem en les noves taxes Google i Tobin. Aquesta darrera és un impost del 0,2% sobre la compravenda d'accions d'empreses amb capitalització en les borses superior als 1.000 milions d'euros. I la taxa Google és un impost del 3% sobre els ingressos per publicitat on-line i intermediació a Internet. Cal recordar que una de cada quatre empreses paga per anunciar-se a Internet i que el 94% utilitzen les xarxes socials per comunicar-se amb els clients. Depenent de la plataforma, el cost per clic de la publicitat on-line està entre 0,5 euros i 2 euros.

L'executiu central aspira a recaptar més de 2.000 milions d'euros amb aquests dos nous impostos sense perjudicar ni les pimes ni els consumidors. En realitat, ni s'ingressaran tants milions ni es perjudicarà només les grans empreses tecnològiques.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) preveu una recaptació mínima de 950 milions i màxima de només 1.800 milions. Les inflades previsions del govern, quan s'incompleixin, ja serviran per justificar una addicional pujada d'impostos.

Per altra banda, Google i Amazon permeten a les petites empreses col·locar els seus productes en els aparadors virtuals i subcontractar els serveis d'enviament al client.

La taxa Google, per tant, perjudicarà les pimes en el seu intent d'iniciar-se en el comerç electrònic i obrir-se a la internacionalització. I el menor potencial exportador de l'economia espanyola significa menor competitivitat i capacitat de creixement, just quan apareixen senyals de desacceleració i convé reforçar les vendes als mercats exteriors. A més, les plataformes digitals operen amb marges de beneficis molt reduïts (2,3% en el cas d'Amazon o 3,6% en el d'AirBnB). Per tant, aquesta taxa Google es repercutirà a la pime que utilitza els seus serveis i al client final, però no l'acabarà pagant la gran empresa tecnològica que li dona el nom.

La taxa Google reduirà els ingressos de les empreses usuàries dels serveis digitals i n'incrementarà els costos. Per tant, els seus beneficis disminuiran. En conseqüència, la inversió també i la capacitat de contractació se'n ressentirà en un sector tan estratègic com és el comerç on-line.

La fiscalització de l'e-commerce requereix una coordinació supraestatal i a nivell europeu per tal de ser efectiva i no discriminatòria. I la UE no ha arribat a cap acord, ni en la forma ni en el contingut, sobre com gravar els serveis digitals.

La iniciativa del govern socialista espanyol sí que perjudicarà, com hem dit, les pimes i també els consumidors finals, que hauran de pagar preus més elevats. Concretament, i segons un estudi de la firma auditora PricewaterhouseCoopers, els consumidors experimentaran una pèrdua de benestar d'entre 515 i 665 milions d'euros, per l'increment en el preu. Les empreses usuàries dels serveis digitals experimentaran una pèrdua de beneficis d'aproximadament 500 milions d'euros, per l'increment dels costos i la caiguda de les vendes. I l'impacte negatiu en el PIB serè d'entre 586 i 662 milions d'euros.

Estant la digitalització lligada al creixement econòmic, la competitivitat empresarial i la inversió en recerca i desenvolupament, el nou impost serà un llast que ho dificultarà.

Sent la petita dimensió de l'empresa espanyola una de les debilitats més destacables, el nou impost reforçarà el nanisme empresarial. I faltant tecnologia avançada i companyies emergents, la taxa Google frenarà la tan necessària modernització.

L'economia espanyola està mancada d'estalvi i inversió productiva, de digitalització empresarial i internacionalització. Els nous impostos del govern socialista només aconseguiran avançar en sentit contrari.