La dissenyadora manresana Miriam Ponsa, que va presentar ahir a la tarda la seva col·lecció per a la tardor/hivern 2019-20 a la passarel·la 080 Barcelona, va dedicar la desfilada als polítics catalans en presó preventiva i a aquells que es troben fora del país, i va posar una cadira coberta amb tela groga per a cadascun al front row central.

La nova col·lecció de Ponsa s'inspira en la ruta de la seda, en el sistema de vida nòmada de moltes comunitats que habiten la zona i en les dones del Kirguizistan, «concebudes com a eix vertebrador de la família i principi fundacional de la nació».

El patronatge parteix de peces d'antigues famílies nòmades i es combina amb altres de més contemporànies per plasmar una dualitat envaïda per formes oversize, peces còmodes que permeten la llibertat de moviment, teixits naturals com la llana, el moher, l'alpaca, el cotó o la seda, i colors neutres com el negre, el gris, el verd i el caqui. En les dues últimes edicions de la 080, Ponsa ja va reservar un banc groc per als presos i va presentar dues col·leccions, «La marxa de la sal» i «I have a dream», que connectaven la protesta pacífica de Mahatma Gandhi per la independència de l'Índia i la de Martin Luther King pels drets civils afroamericans, respectivament, amb la reivindicació del dret a decidir a Catalunya.

Ahir, Ponsa va sortir a la passarel·la al final de la desfilada i va rebre un ram de flors que ella mateixa va col·locar a la cadira de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. En declaracions després de la desfilada, Ponsa va assegurar estar molt compromesa políticament: «No distingeixo la marca de la meva persona, perquè el que faig és la meva passió». «La desfilada també ha de servir per comunicar, a tots els nivells», va afegir. En preguntar-se-li si el sector de la moda ha d'involucrar-se més en causes polítiques i socials, va respondre que «el món és molt més veritable» si cada persona comunica cada dia allò en què creu. «Qualsevol disciplina és bona per comunicar, però és veritat que la moda, com el dia de la desfilada té molta premsa, jo aprofito i comunico tot el que m'he estat callant durant mig any», va afegir.

Ponsa va explicar que la seva col·lecció «La Ruta de la Seda», està inspirada en un viatge familiar de l'estiu del 2018 des de Manresa fins a Kirguizistan en una furgoneta vella, durant dos mesos. «Vam creuar molts països, moltes cultures diferents, i també vam fer una part de la Ruta de la Seda», i la col·lecció vol reflectir aquest viatge, incloent-hi els conceptes de la multiculturalitat i el nomadisme, va declarar als periodistes.

L'any zero de Killing Weekend

Ahir també va desfilar a la passarel·la barcelonina una altra marca manresana, Killing Weekend, que van presentar-hi la col·lecció «Zero Year», que crea una sensació de bogeria i desequilibri, una «continuïtat» respecte a la primera col·lecció que van ensenyar a Barcelona, van explicar els seus creadors, Alba i Xavier Martínez. Per a tots dos, repetir a la setmana de la moda catalana «és una gran oportunitat» per donar-se a conèixer. Els dissenyadors manresans fa tres mesos que venen a través d'Internet i fan servir plataformes com la 080 o el Rec d'Igualada per «posicionar-se». «Un dels punts més importants per a nosaltres és el disseny local, al final estem contents i orgullosos de poder dir que som una empresa del territori, catalana, encara més de dir que som de Manresa i de compartir la marca Barcelona», va explicar Xavier Martínez. En declaracions a l'ACN, els manresans van assegurar que a la Barcelona Fashion hi ha d'haver lloc «per a tots», tant per als dissenyadors clàssics com per als joves talents.

D'altra banda, els organitzadors de BSTIM -Fira d'Igualada, Agrupació Tèxitl Fagepi i l'Ajuntament d'Igualada- han arribat a un acord amb la Generalitat de Catalunya per tenir un espai promocional propi on se celebra la passarel·la 080 Barcelona Fashion, el recinte modernista Sant Pau de Barcelona.

Dilluns, just després de la inauguració de la passarel·la, l'estand de BSTIM va ser punt de trobada de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el president de Fira d'Igualada, Joan Domènech, i els membres de l'Agrupació Tèxtil Fagepi Bernat Biosca i David García.