La Cambra de Comerç de Barcelona augura que l'economia catalana creixerà el 2,1% aquest any, quatre dècimes menys del que havia estimat inicialment aquest organisme, amb la indústria com a sector més afectat per la desacceleració, però no veu senyals que Catalunya pugui entrar en recessió aquest exercici.

En roda de premsa per presentar les seves previsions actualitzades per al 2019, el president d'aquesta corporació de dret públic, Miquel Valls, va assegurar ahir que, a diferència dels quatre anys anteriors, el PIB català podria augmentar aquest any una mica menys -una dècima- que la mitjana espanyola, ja que la Cambra creu que el PIB espanyol repuntarà aquest any un 2,2%.

«L'economia catalana acostuma a créixer més que la resta d'Espanya en períodes d'expansió i a fer-ho per sota en períodes de recessió», va assegurar Valls per explicar aquesta dinàmica.

La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a la baixa les seves previsions per a l'economia catalana el 2019 perquè entén que la desacceleració del comerç mundial afectarà especialment les exportacions catalanes, i ha alertat també que la indústria catalana perd pistonada i podria créixer només el 0,6% el 2019.

En aquest sentit, Valls va assegurar que l'índex de confiança empresarial harmonitzat de Catalunya constata, en el cas de la indústria, una caiguda del 6,1% en el primer trimestre de l'any en comparació al mateix període del 2018.

L'economia catalana continuarà creixent aquest any, però està «en clara desacceleració», va assegurar Valls, que va afegir que un altre factor que explica la revisió a la baixa de les previsions per al 2019 és el menor creixement previst de la inversió.

Segons la Cambra de Comerç, el sector productiu que millor evolució experimentarà el 2019 serà el de la construcció, amb un augment del 3,9%, al qual segueixen els serveis (+2,4%), la indústria (+0,6%) i l'agricultura (+0,2%), mentre que les exportacions repuntaran un 2,8% i les importacions un 3%.

Amb tot, aquesta institució augura que el consum privat creixerà un 1,7%, tres dècimes menys que el 2018, i que el consum públic ho farà un 2,6%, una dècima menys que el 2018.

Pel que fa al turisme, la Cambra de Comerç destaca que està resistint la competència exterior, de manera que el turisme estranger va augmentar un 0,8% a Catalu-nya, malgrat la caiguda del turisme de l'Estat.