La planta manresana de la multinacional brasilera Maxion Wheels (l'antiga Lemmerz) es prepara per treure rendiment del seu pioner procés d'automatització dins el grup i dels seus elevats ràtios de productivitat aconseguits en els darrers anys. La multinacional ha encarregat a la factoria de Manresa vint-i-cinc nous models de rodes, que s'afegiran a l'extens portafoli actual de la fàbrica, que ja inclou uns 80 models diferents. Per afrontar aquesta nova etapa de creixement productiu, la planta preveu invertir prop de 9 milions d'euros fins al 2021 per assolir unes xifres de fabricació de l'entorn dels 6 milions de rodes, dos més que la producció actual, que s'ha mantingut pràcticament estable durant els darrers 15 anys.

És un bon moment per a Maxion Wheels Manresa, tot i les incerteses per al model de futur que afronta el sector de l'automoció. Des del tancament de la planta del grup a Barcelona, el 2010, la fàbrica de Manresa ha fet els deures i ha assumit els reptes que planteja un mercat en evolució i molt exigent. «Estem fent un treball ben fet des de fa deu anys. Hem tingut valentia en complicar-nos la vida», diu l'actual director general de la planta, Carlos Fernández, que va assumir el càrrec ahir va fer justament dos anys, després de la marxa de Josep Damià España.

Fernández, nascut a Galícia fa 43 anys però criat al Poble Sec de Barcelona, prové de l'extinta planta barcelonina del grup. El 2008 va ser traslladat a Manresa, on ha estat cap de producció. Coneix bé l'ofici i la fàbrica manresana.

Productivitat i 'flow forming'

El pla, durant aquesta última dècada, ha consistit a incrementar la ràtio de producció, mitjançant l'automatització, fins a l'actual de més de 13 rodes per home i hora («la màxima del grup», apunta Fernández). També a desenvolupar el mètode de flow forming, que permet aprimar i comprimir l'acer per aconseguir peces de menor pes però amb les mateixes característiques que les estàndards. Actualment una quarta part de la demanda de la planta ja és en flow forming, mètode que la fàbrica es va avançar a aplicar fa més de sis anys. I va ser la primera del grup brasiler. Tot plegat ha dotat de molta versatilitat la planta. «Això ens ha permès aguantar en els temps difícils», assegura Fernández. El resultat és l'encàrrec d'assumir nous models, i demostra, diu Carlos Fernández, «la confiança de la multinacional en nosaltres i que hem fet una bona programació tots aquests anys. Anem un pas davant de la resta». «Estem en un moment molt bo de futur a la factoria», ratifica Josep Rueda, delegat de CCOO, sindicat que acaba de renovar la seva majoria al comitè de la planta.

L'increment productiu serà gradual. De moment, enguany s'assumiran 300.000 rodes més i l'any que ve se n'afegiran 500.000. El pla és que el 2021 la fàbrica estigui al màxim rendiment amb prop de 6 milions de rodes. Maxion Manresa suma a les seves característiques pròpies el fet de ser l'única fàbrica de l'Estat de rodes d'acer (menys estètiques que les d'alumini) i una de les úniques quatre del grup a Europa. El tancament recent d'una planta alemanya de Volkswagen ha repercutit amb un encàrrec de 700.000 rodes a Manresa. Al ritme de l'increment productiu se succeiran les inversions: enguany seran més de 6 milions en utillatge i en dues noves màquines de flow forming; l'any que ve, dos milions més en nous processos d'automatització.

«Per competir has de ser molt eficient i barat», diu Fernández. «Per tant, la gent en plantilla ha d'aportar valor afegit, perquè la majoria de processos ja estan automatitzats», afegeix. La fàbrica té 225 treballadors, un nombre estabilitzat des de fa cins anys. Per a enguany, es preveu un creixement puntual de plantilla. «L'any que ve ho haurem de veure», diu el cap de Recursos Humans, Josep Maria Esquius.

«El perfil del nou empleat ja no és el de l'operari tradicional. La nostra gent té molt coneixement de transformació de l'acer, del sector de la fabricació de rodes, i això no es troba fàcilment al mercat». La promoció de càrrecs és interna, a Maxion Manresa, com ho demostra l'ascens de Fernández i, abans, de Josep Damià España. «Busquem el talent al territori. Tenim quinze becaris provinents d'universitats i centres educatius de la comarca», diu Esquius.

Una enquesta al grup brasiler va atorgar el 77% de satisfacció entre els empleats de la planta manresana, la més alta de la multinacional, explica Fernández.