10 de febrer de 2019
10.02.2019

Gairebé la meitat dels espanyols asseguren que arriben «justos» a final de mes

El 25% de les persones que ingressen més de 2.500 euros al mes diuen que no els acaba sobrant res

09.02.2019 | 23:09
El 15% dels ciutadans afirmen que s'han d'endeutar per afrontar les despeses mensuals

Gairebé la meitat dels espa-nyols (48%) afirma que té els ingressos «justos» per arribar a final de mes, un percentatge similar (46%) als que declaraven trobar-se en aquesta mateixa situació fa un any, segons una enquesta elaborada per Simple Lógica cofinançada per la Comissió Europea. En una pitjor situació es troba el 15% dels espanyols que declara haver de recórrer als seus estalvis o fins i tot a l'endeutament per poder afrontar les despeses mensuals, davant d'un 35% que declara que estalvia una mica. Només un 1% dels enquestats diu que està estalviant molt.

En general, els homes tenen més capacitat d'estalvi que les dones, 39% i 34%, respectivament, un patró similar a mesura que va augmentant l'edat, ja que la meitat dels joves pot estalviar, davant de només el 25% dels pensionistes que diu que pot fer-ho. El mateix passa quan es té en compte el nivell d'estudis. Un 52% dels que tenen estudis universitaris afirma que pot estalviar una mica cada mes, mentre que només un 19% dels que tenen estudis primaris o obligatoris ho fan.

Pel que fa a la renda, més del 65% dels que ingressen més de 2.500 euros cada mes destinen una part d'aquest import a estalviar, cosa que contrasta amb només el 9% que pot estalviar entre els que ingressen menys de 1.000 euros al mes.


El perill d'ingressar poc

De fet, les persones amb menys nivell d'ingressos són les que més s'endeuten, en concret un 7% dels que no superen els 1.000 euros al mes, davant de només el 3% que s'endeuta en els nivells més alts de renda. Així i tot, entre les persones que ingressen més de 2.500 euros al mes, el percentatge dels que diuen que arriben «justos» a final de mes arriba al 25%.

Tenint en compte la situació econòmica general, el 64% opina que és un mal moment per estalviar, i un 33% el considera bo. Fa un any, aquesta proporció se situava en el 59% els que consideraven dolent el moment i el 39% els que el qualificaven de bo. De cara a la resta de l'any, un 55% dels enquestats pensa que «probablement no» o que no té «cap probabilitat» d'estalviar, davant del 44% que preveu fer-ho «probablement» o «molt probablement». Un cop més, els homes, els joves, les persones amb estudis universitaris i els que tenen més renda són els més optimistes sobre la seva capacitat d'estalvi per al 2019, davant de les dones, els més grans, les persones amb estudis primaris o obligatoris i els de menys renda, que tenen poca esperança d'estalviar una mica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit