El 80% del patrimoni personal que es desvia a paradisos fiscals pertany al 0,1% més ric de la població mundial, segons ha conclòs l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) en l'última edició de l'IEB Report. Per la seva banda, les multinacionals desvien als paradisos fiscals el 36% dels seus beneficis, segons assenyala aquest mateix estudi.

En un comunicat que va ser enviat ahir, el centre d'investigació d'economia de la Universitat de Barcelona (UB) ha indicat que l'IEB Report exposa que el 80% d'aquest patrimoni evadit correspon al 0,01% amb més recursos.

L'IEB Report es titula «El present i el futur dels paradisos fiscals» i està dedicat a analitzar el paper actual dels paradisos fiscals i els resultats de les polítiques per minimitzar-ne l'impacte. L'estudi de l'IEB també assenyala que les taxes d'evasió fiscal són deu vegades més elevades entre la població més rica en comparació de la classe mitjana nacional.

En contraposició, si s'analitzen els resultats obtinguts a través de les declaracions d'impostos, l'estudi conclou que de mitjana només el 10% del patrimoni declarat pertany al 0,1% més ric de la població, i el 5% al 0,01% amb més recursos.

Les dades d'aquest informe cor-responen a la contribució del professor de la Universitat de Copenhaguen Niels Johannesen, que ha rescatat la informació obtinguda gràcies a les filtracions sobre els comptes dels clients de l'HSBC Switzerland, els papers de Panamà i les declaracions que es van fer a Dinamarca, Noruega i Suècia.

Johannesen ha qualificat d'«èxit modest» els resultats dels programes de transparència, intercanvi d'informació i amnisties fiscals que porten a terme diferents països.

En aquest sentit, ha sostingut que 100.000 contribuents als Estats Units van declarar comptes en paradisos fiscals per valor de 100.000 milions de dòlars, la qual cosa ha alertat que representa un 10% de la riquesa total estimada del país desviada en aquests comptes. També ha defensat que uns sis bilions de dòlars corresponen al patrimoni personal evadit i que aquesta xifra representa un 8% de la riquesa de les llars a escala mundial.

Per la seva banda, les multinacionals desvien el 36% dels seus beneficis cap a paradisos fiscals, cosa que equival a un total de 600.000 milions de dòlars (531.000 milions d'euros) a escala global, segons revela l'últim IEB Report de l'Institut d'Economia de Barcelona.