Els majoristes de Mercabarna preveuen comercialitzar aquesta temporada més de 15 milions de calçots, un 5% més que l'anterior, marcant un nou rècord històric. De fet, a data d'avui ja s'han venut més de mig milió d'unitats més que ara fa un any. A una bona producció, tant en quantitat com en qualitat tot i les pluges de la tardor, s'hi suma el bon temps durant els caps de setmana, que enguany la Setmana Santa cau tard i allargarà la temporada i la bona marxa de les exportacions, que ja representen el 20% del total de la producció. A les bones xifres també hi contribueix l'estabilitat en els preus que un any més se situaran en els 10 cèntims per unitat de mitjana.

Eva Cano, majorista hortofructícola de Mercabarna, destaca que el bon temps que està fent els caps de setmana ha fet que l'inici de temporada sigui dels millors que es recorden. Aquí, assenyala que si normalment les vendes fortes de calçots es concentraven entre dijous i divendres, enguany el mateix dilluns ja es comencen a entregar comandes. Això ha fet que fins ara ja s'hagin venut més de mig milió de calçots més que la passada temporada.

El constant creixement de les exportacions és un dels factors que expliquen les bones xifres. De fet, actualment el 20% de la collita de calçots ja es ven a tercers països o a d'altres regions de l'Estat. Els principals compradors són França, Bèlgica, Alemanya i el Regne Unit, concretament a Londres. Pel que fa a l'Estat, el consum de calçots no para de créixer a les Illes Balears, l'Aragó i Madrid on s'estan començant a estendre les calçotades amb família o amics.

Tot i que entre un 25% i un 30% de les vendes es destinaran a la restauració, per Cano el factor que explica que les vendes s'hagin multiplicat en els últims anys és el creixement del consum a les llars. "Des del Gremi de Majoristes de Fruites i Verdures de Mercabarna fa anys que fem campanyes per potenciar el consum de calçots a casa de diferents maneres més enllà de les calçotades i això s'està notant amb força", afegeix.

Pel que fa a les varietats, dels 15 milions de calçots que es vendran a Mercabarna, uns 7 milions seran de la IGP Calçot de Valls i la resta provindran de productors de la demarcació de Barcelona, principalment del Baix Llobregat i el Maresme.