Una dècada després de l'última edició, la Cambra de Comerç de Manresa va lliurar ahir de nou els seus premis, amb els quals pretén «reconèixer la feina de tot el teixit empresarial i també els empresaris que no van poder superar la crisi», va dir Pere Casals durant l'acte de lliurament, celebrat a l'Espai Plana de l'Om davant una vuitantena de persones. La gala dels premis, que ahir estrenava un format més sobri i àgil, patrocinat per La Caixa, va introduir com a novetat una taula rodona amb representants de les empreses premiades, que van fer una breu repassada de l'actualitat econòmica. L'acte el presentava la periodista de Regió7 Queralt Casals.

Airplan (Premi Internacionalització), Selba (Indústria), MengemBages (Comerç, Serveis i Turisme), ICL (Urbanisme i Territori) i la UPC (Premi Especial) van ser les guardonades. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, van presidir l'acte, que va tenir com a moderador de la taula rodona el periodista econòmic de TV3 Albert Closas.

Durant el col·loqui, Josep Fer-rer (president i director general d'Airplan), Gabriel Prat (gerent de Selba), Alba Rojas (sòcia de la coperativa MengemBages), Lluís Rodríguez (director de relacions corporatives d'ICL Iberia) i Francesc Torres (rector de la UPC) van abordar qüestions com la guerra comercial, que amenaça operacions d'Airplan a Iran; l'acceleració dels canvis tecnològics, als quals l'electrònica Selba té una especial sensibilitat; la nova consciència del consum, apuntada per MengemBages; el compromís amb la indústria sostenible d'ICL; i la falta de vocacions en enginyeria que té la UPC.

En el moment dels parlaments, la consellera Chacón va destacar el compromís de la Generalitat amb «l'economia productiva», mentre que l'alcalde Junyent va lloar la «perseverança en moments complicats» de la Cambra.

Pere Casals, per la seva banda, va celebrar la convocatòria del procés electoral per al proper maig als ens camerals, després d'un llarguíssim (i encara inacabat) període d'indefinició legal de les Cambres.

Casals va posar èmfasi en la necessitat d'apostar per la formació, la simplificació administrativa i la millora de les infraestructures al territori central. I va convidar la consellera a fer el trajecte Barcelona-Manresa en tren i la tornada per la C-55 per conèixer la realitat de prop.