L'índex de preus de consum (IPC) a Catalunya segueix baixant i se situa a l'1% el mes de gener, segons les dades definitives publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La dada és quatre dècimes menor que el desembre, quan la inflació interanual es va situar en l'1,4%. En termes mensuals, els preus han caigut l'1,3% el gener, sobretot impulsats per les rebaixes en vestit i calçat (-15,4%) i la disminució de preu de l'oci i la cultura (-2,5%). La caiguda mensual del 0,7% del preu de l'energia (electricitat, gas i altres combustibles) és un altre dels indicadors que afecten negativament l'IPC.

Les dades catalanes segueixen la tendència de l'Estat espanyol, on la inflació ha estat de l'1% interanual el mes de gener. La taxa anual de l'IPC ha disminuït a 14 comunitats autònomes, amb el descens més pronunciat a Castella la Manxa, amb una baixada de cinc dècimes. Les comunitats que mantenen la taxa anual són les illes Balears, Navarra i el País Basc. En comparació amb el mes anterior, els preus han registrant una caiguda de l'1,3% a tot l'Estat.

Concretament, a Catalunya, en els últims dotze mesos els principals indicadors que han baixat més de preu són els equips de telefonia (-15,4%), els equips audiovisuals, fotogràfics i de processament d'informació (-4,1%), els paquets turístics (-2,8%) i el transport (-0,9%).

En el sentit oposat, els indicadors que han pujat més de preu són els serveis postals (9,6%), l'electricitat, el gas i altres combustibles (4,2%), els serveis de telefonia (3,9%), les begudes alcohòliques (3,7%), els serveis d'allotjament (3,3%) i les assegurances (2,9%). A més, en general, els productes i serveis sanitaris, els aliments i les begudes han pujat de preu el gener a Catalunya en relació amb el mateix mes del 2018. En concret, aliments, són l'1,5% més cars que fa un any. Per exemple, les patates, els llegums i la fruita fresca han pujat el 7%, el 6,9% i el 5,3% de preu, respectivament. El pa (1,5%) i el marisc (1,5%) també són més cars que fa dotze mesos. Amb tot, també hi ha aliments que són més barats, uns dels que han baixat més de preu són l'oli (-8,7) i el peix (-1,6).

CCOO i UGT de Catalunya van insistir ahir en la necessitat de l'aplicació dels acords aconseguits, com l'Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) per augmentar salaris i derogar les reformes laborals i revertir les seves mesures.