17 de febrer de 2019
17.02.2019
Regió7

El termini per fer la Declaració Única Agrària s'allargarà fins al mes d'abril

Per primera vegada, el procés es podrà fer a través d'una nova aplicació informàtica

17.02.2019 | 00:42

El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat ha informat a través d'un comunicat que la campanya de la Declaració Única Agrària (DUN) 2019 es va iniciar el dia 1 de febrer i per primer cop es pot fer en entorn web, amb una nova aplicació informàtica. El departament assegura que aquest nou sistema digital esdevindrà el portal únic d'interoperabilitat pel que fa a la sol·licitud d'ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) i de tots els tràmits que requereixin informació de superfícies de conreus i d'explotacions ramaderes.

El període de presentació de la DUN va començar l'1 de febrer i s'allargarà fins al 30 d'abril, amb modificacions fins al 31 de maig. En el cas dels ajuts a la reestructuració de la vinya, el termini finalitzarà el 29 de març.

El nou sistema digital s'ha dissenyat conjuntament entre el DARP i les entitats col·laboradores de la DUN. Aquest té diverses funcions: permet diversos períodes declaratius i la introducció de dades al llarg de l'any; simplifica els tràmits i connecta amb altres bases de dades, pròpies i externes del DARP; facilitarà la presentació de documentació per via telemàtica a partir de l'any 2020; i a partir de l'eina, es podran reutilitzar les dades declarades de les explotacions. Aquest nou instrument és un punt de partida que anirà incorporant noves funcionalitats que caldrà anar definint amb els canvis que es preveuen per la PAC post 2020 pel que fa als controls.

Segons va assenyalar Agricultura, per facilitar la feina a l'hora de fer la declaració, un any més el departament posa a disposició dels agricultors i entitats col·laboradores la publicació de la Capa DUN, on es podrà saber si una parcel·la de la DUN ja ha estat declarada. D'aquesta manera s'eviten errors i duplicitats de les parcel·les. Com a novetat d'enguany, el sol·licitant de la DUN 2019 podrà descarregar-se les dades de la seva declaració corresponent a l'any 2018 actualitzades amb la versió gràfica del Sistema d'Informació Geogràfica d'Identificació de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) 2019.

Igualment, també es publicaran els Informes d'explotació (CROMOS), i posteriorment es podran descarregar els CROMOS en format digital. Totes aquestes novetats en l'àmbit de la digitalització de les dades han merescut el primer guardó en la categoria de serveis finalistes de la IV edició dels Premis Alfons Ortuño, organitzats per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb l'objectiu de reconèixer honoríficament les actuacions d'innovació i de bones pràctiques en matèria de gestió pública de les administracions públiques catalanes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook