Els membres del Govern de la Generalitat suspendran la seva agenda política pública per la vaga general convocada per a demà, en protesta pel judici del procés. Així ho va explicar després de la reunió del Govern el conseller d'Interior, Miquel Buch, que va exercir excepcionalment de portaveu, en substitució de la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que s'havia desplaçat a Madrid per seguir des del Tribunal Suprem la declaració del seu antecessor, Jordi Turull.

Buch va subratllar que el Govern «respecta el dret a la vaga dels catalans» i, en el cas de la vaga general contra el judici de l'1-O convocada pel sindicat Intersindical-CSC, els membres de l'executiu català encara són «més sensibles».

Per això, s'ha decidit «suspendre l'agenda política pública de tots els consellers», amb l'excepció del titular de Treball, Chakir el Homrani, que haurà de «fer el seguiment» de la vaga al llarg de tota la jornada, i del mateix Buch, que haurà d'ocupar-se de les possibles «emergències» i qüestions de seguretat. No obstant això, els membres del Govern no preveuen participar en les mobilitzacions sobiranistes convocades per a aquell dia, va precisar.

Segons Buch, malgrat els viatges de consellers a Madrid per assistir al judici de l'1-O -ahir, dimarts, eren al Suprem tant Artadi com el titular d'Acció Exterior, Alfred Bosch-, el Govern «en cap cas desatén les seves obligacions i compromisos». «El Govern no s'ha detingut», va recalcar Buch, que va negar que el desenvolupament del judici estigui afectant el «dia a dia» de l'executiu català.

La vaga general convocada per la Intersindical-CSC per a demà, 21 de febrer, tindrà mobilitzacions arreu del territori i s'han convocat concentracions davant dels ajuntaments a les 12.00 hores, a més d'actes a les quatre capitals de província. Així ho va explicar ahir en roda de premsa el secretari general del sindicat, Carles Sastre, que va detallar que a Barcelona la concentració del migdia es farà a la plaça Universitat amb un acte en què es farà una primera valoració de la vaga.

La concentració de la capital catalana tindrà lloc a les 18 hores als Jardinets de Gràcia, a la mateixa hora que a Girona, Lleida i Tortosa, mentre que a Tarragona la manifestació començarà a les 19 hores. Sastre va explicar que la convocatòria arriba en un context social i polític complex i en el qual hi ha un procés de regressió de drets i llibertats: «Si des dels sectors populars no som capaços de mobilitzar-nos, l'efecte arrossegament de moviments reaccionaris i antidemocràtics ens acabarà passant per damunt».

«Catalunya és ara un laboratori polític a escala europea i pot ser que a escala mundial. Amb aquest tipus de vagues que estem convocant, també estem entrant una mica dins del que és aquest laboratori absolutament nou i atípic respecte a la manera tradicional de funcionar», va raonar. Sastre va intervenir acompanyat de representants d'Ustec-Stes, Universitats per la República, Sindicalistes per la República, Sindicats d'Estudiants dels Països Catalans i la Federació Estalvi de Catalu-nya, que també han manifestat el seu suport a la convocatòria. La vaga, que ha rebut el suport explícit dels partits independentistes catalans, també té el dels CDR, l'AMI, l'ANC, Plataforma per la Llengua, Suma't, Unió de Pagesos, Docents per la República i una quarantena d'entitats més.

Serveis mínims

La Generalitat ha establert els serveis mínims per a la vaga general de 24 hores que ha convocat la Intersindical-CSC per a demà, dijous 21 de febrer, segons l'ordre de la conselleria de Treball. Rodalies i Regionals de Renfe funcionaran al 33% durant tot el dia, i Ferrocarrils de la Generalitat ho farà al 50% en hores punta -des de les 6.30 a les 9.30 hores i des de les 17 fins a les 20 hores- i al 25% en hores vall.

El Metro i el tramvia de Barcelona i els serveis de Transports de Barcelona operen al 50% en hores punta i al 25% en hores vall, mentre que la resta de transport de viatgers urbans i interurbans i el servei d'autobús que uneix la ciutat amb l'aeroport de Barcelona oferiran la meitat del seu servei habitual.