L'Ajuntament de Martorell va enviar ahir un requeriment a la Generalitat per reclamar el retorn dels terrenys que ocupa el Centre de Formació Professional de l'Automoció per incompliment de contracte, ja que l'edifici continua sense activitat, gairebé quatre anys després de la seva inauguració. Segons va decidir el ple de l'Ajuntament el mes de gener passat, el consistori vol recuperar els terrenys que va cedir gratuïtament perquè no s'han destinat a l'ús inicialment previst.

Al document de cessió dels ter-renys signat el 2009 s'especifica que l'Ajuntament els podria recuperar en cas que cinc anys després no hi funcionés un centre d'FP. Ara com ara, el centre només acull una cinquantena d'alumnes que hi fan cursos de Garantia Juvenil quan la seva capacitat és de gairebé 14.000 alumnes.

Tot i que la consellera de d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va anunciar el mes de setembre passat l'inici del procés de licitació per escollir l'operador del centre amb l'objectiu d'iniciar les classes el pròxim curs, el cert és que a ara com ara no s'ha avançat en aquesta qüestió.

Davant d'aquesta nova aturada, el ple de l'Ajuntament de Martorell ja va aprovar el 21 de gener formular un ultimàtum a la Generalitat per forçar la posada en marxa del centre que no va tenir resultat i que ahir es va traduir finalment en un requeriment oficial per recuperar els terrenys. El centre, inaugurat oficialment el 20 de març del 2015 pel llavors president de la Generalitat Artur Mas, i que va tenir un cost superior als 13 milions d'euros, té una superfície d'uns 10.000 metres quadrats que inclouen una gran nau industrial, 39 aules i diversos laboratoris. Després de la seva inauguració, la gestió del centre es va encallar arran una reestructuració de les conselleries de la Generalitat, ja que el projecte va passar a implicar els departaments de Presidència, d'Empresa i Coneixement, d'Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies. Segons fonts de l'Ajuntament, són les divergències entre aquestes conselleres sobre la posada en marxa del centre el que ha bloquejat el seu funcionament. Discrepàncies que la consellera Chacón va assegurar el passat mes d'octubre que s'havien resolt.

En el ple del mes de setembre passat, l'alcalde Fonollosa va dir que «a Martorell volem aquest centre. El sector de l'automòbil és el segon més important econòmicament de Catalunya, Martorell és la seva capital i aquest espai té tot el sentit del món. Perdem una oportunitat d'or si aquesta escola no tira endavant, ja que les empreses del sector reclamen mà d'obra qualificada».

L'ambiciós centre, concebut per potenciar la competitivitat del sector, hauria d'impartir cursos d'FP en cicles mitjans i superiors, formació professional per a aturats i treballadors en actiu per millorar la seva qualificació i ocupabilitat, formació a demanda de les empreses i serveis a empreses i persones, segons consta en la seva pàgina web.

El consorci del centre està integrat per la Generalitat, que hi té majoria de representació, el Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (integrat per 190 empreses del sector) i l'Ajuntament de Martorell, que va contribuir al projecte amb la cessió de terrenys.