Un informe de CCOO revela que la taxa d'atur dels joves estrangers gairebé dobla la dels joves amb nacionalitat espanyola (30% i 17%, respectivament). L'informe indica que la població estrangera està en un procés de recuperació després del període de crisi, però des del sindicat han avisat que l'augment de la població ocupada va acompanyat d'un increment de la precarietat. També han alertat que encara existeix una percepció social d'estereotips i prejudicis que afecta directament els joves d'altres països. CCOO aposta per una lluita contra el fracàs escolar com a mesura per evitar l'abandonament precoç dels estudis, que provoca una incorporació a llocs de treballs de perfil més baix.

L'informe indica el sector de l'hostaleria, el comerç, el treball de la llar i la indústria com les principals branques amb més presencia de joves estrangers, i dibuixa una clara tendència entre els treballs que realitzen les dones i els homes. El treball de la llar suposa el 23,3% del total i està monopolitzat per les dones. La indústria representa un 17,9% i està ocupat per homes.

Pel que fa al nivell d'estudis comparat, el treball també indica que gairebé el 60% dels joves de nacionalitat estrangera té un nivell d'estudis baix. Per aquest motiu, Irene Ortiz, coordinadora d'Acció Jove de CCOO, ha catalogat com a "fonamental" lluitar contra l'abandonament escolar prematur per corregir "els punts de partida" que tenen els joves a l'hora d'enfrontar-se al mercat laboral.

Carles Bertran, director del CITE de CCOO, ha comentat que l'orientació que es fa des de l'àmbit educatiu i diferents àmbits socials habitualment va cap a determinades ocupacions, moltes vegades vinculades al manteniment, les cures de la llar o l'hostaleria. Bertran ha explicat que els joves estrangers "prioritzen la seva incorporació al treball per sobre de la continuació dels seus estudis", i busquen feines a jornada completa.

Ortiz també ha volgut subratllar que "tot té una altra connotació" si són dones. Ha criticat el rol que ha d'assumir una jove estrangera quan deixa els estudis, molt sovint dedicat a formar una família.