Xarxes 5G, mòbils plegables i intel·ligència artificial seran el centre d'atenció del Congrés Mundial de Mòbils (MWC), que arrenca dilluns a Barcelona, encara que de nou serà diumenge el dia elegit per als llançaments de dispositius, aquest any amb una gran absència, la de Samsung.

Després d'anys avançant les bondats de la futura xarxa de cinquena generació, en velocitat, capacitat i reducció del temps de resposta (latència), operadors, fabricants i experts asseguren que ara sí que va seriosament i que en aquesta edició es podrà veure el 5G. «Tècnicament, en la banda de xarxa, tenim equipaments que permeten realitzar pilots en 5G reals», assenyala l'experta d'Accenture Berta Millán. «Aquest és el Mobile del 5G», coincideix el director de desenvolupament de negoci de Qualcomm Espanya, Eloy Fustero, que recorda que els operadors de telecomunicacions ja disposen de freqüències d'espectre per a la futura xarxa mòbil i que al Congrés es presentaran tant xips com mòbils 5G.

Tot apunta que Huawei, la companyia que més creixement de venda de telèfons intel·ligents va experimentar el 2018, presentarà el seu nou terminal insígnia, el P30, amb tres càmeres del dar-rere, processador Kirin 980 i preparat per a 5G. La presentació, que és probable que també inclogui un dispositiu plegable, serà diumenge, la jornada prèvia a la fira i quan es concentren les presentacions de nous dispositius intel·ligents.

Aquest any la gran absència de la jornada és Samsung, que es va avançar fa dos dies amb el llançament dels seus nous Galaxy i un mòbil plegable, tots amb versió 5G, a San Francisco. El coreà LG també llançarà un nou dispositiu, probablement amb novetats de realitat augmentada i reconeixement facial, mentre que Nokia intentarà tornar a la primera línia del mercat amb el model 9 PureView, dotat de cinc càmeres del darrere. Xiaomi, una de les companyies que més creixement de mercat va experimentar el 2018, presentarà també el seu nou dispositiu estrella, que tindrà tres càmeres i processador SnapDragon.

No tot seran mòbils, diumenge. Microsoft ha anunciat un esdeveniment amb el seu CEO Satya Nadella i s'espera que hi anunciï el llançament de les Holo Lens 2, la segona generació de les seves ulleres de realitat augmentada que ampliaran considerablement el camp de visió del dispositiu.

Durant la fira s'esperen llançaments de Sony i ZTE, mentre que Samsung mostrarà els seus nous Galaxy, i One+ ensenyarà un prototip del pròxim mòbil, tots ells amb tecnologia 5G. No seran els únics, durant els propers mesos Deloitte preveu que una vintena d'empreses llancin mòbils adaptats a aquesta nova tecnologia i que 25 operadors ofereixin serveis 5G, mentre que la GSMA, patronal dels operadors mòbils i promotora del Mobile, preveu que la nova xarxa sigui una realitat en 21 mercats el 2019.

Una altra protagonista, també habitual, del Congrés serà la intel·ligència artificial, que per alguna cosa porta de lema «Connectivitat Intel·ligent», que durant el Mobile podrà veure's tant en entorns industrials com en agricultura i en el transport. La fira serà un aparador de les possibilitats que el 5G portarà en diferents camps com l'automoció, l'entreteniment -realitat augmentada i videojocs en línia-, la sanitat i l'agricultura. Seat mostrarà el potencial de la conducció autònoma i segura amb prototip del seu nou vehicle pensat per a ciutat, mentre que l'Hospital Clínic durà a terme la primera operació en streaming amb 5G durant el Congrés Mundial de Mòbils.