La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va assegurar que «no és voluntat del Govern» central aprovar de forma unilateral la modificació de la reforma de pensions de 2013 i va aclarir també que no aprovarà divendres canvis en els aspectes més lesius de la reforma laboral de 2012.

Així ho va assenyalar la titular del Ministeri en una trobada amb els mitjans abans de participar en el dinar del X Aniversari de l'Institut Cuatrecasas d'estratègia legal en recursos humans, on ha posat èmfasi que l'Executiu no li agradaria fer una reforma de manera unilateral , perquè «és molt millor que una cosa tan important es faci per acord».

En concret, Valerio va assenyalar que, amb el «descarrilament» del Pacte de Toledo, el tema de pensions ha quedat en stand-by. No obstant això, la ministra espera que, després de tant de temps, tantes reunions i compareixences, el Pacte de Toledo «no caigui en el buit» i que el que s'ha aconseguit fins ara sigui «una base en la qual començar a construir de nou l'edifici quan es constitueixi de nou Congrés». «En la qüestió de les pensions l'ideal és que, de qualsevol forma, compti amb l'acord i el suport del Pacte de Toledo i el diàleg social», va ressaltar Valerio, després de recordar que divendres passat tampoc es va arribar a acord en la taula del diàleg social en matèria de Seguretat social, perquè «CEOE i Cepime van al·legar que ja s'està en període electoral».

«Porto amb bastant dolor el que hàgim deixat pel camí la possibilitat d'acord en matèria de pensions», va ressaltar Valerio, que també ha reconegut la feina de tots els portaveus del Pacte de Toledo i va assegurar que «haurien quedat unes recomanacions dignes i raonables».

Sota el seu punt de vista, hauria estat bo per al país que s'hagués tancat l'acord en matèria de pensions, perquè «en aquests moments el sistema de pensions està complicat».

D'altra banda, la ministra va afirmar que aquest divendres no aniran al Consell de Ministres els canvis dels aspectes més lesius de la reforma laboral (recuperació de la ultraactivitat, prevalença del conveni sectorial enfront del d'empresa, modificació de l'article 42 de l'Estatut dels Treballadors i el registre de jornada), tot i que va apuntar que «algunes qüestions laborals» sí que aniran al Reial Decret que s'aprovarà en matèria d'igualtat.

En aquesta línia, Valerio va assenyalar que el Govern està treballant en la possibilitat d'aprovar aquestes mesures via Reial Decret Llei, tot i que va assegurar que s'ha de negociar i veure a la taula del diàleg social i amb els grups parlamentaris, perquè "per acordar-ho hem de tenir el nombre suficient de suports perquè quan ho portem endavant sigui convalidat per la Diputació Permanent del Així mateix, la ministra ha assenyalat que el Govern deixarà a la cartera alguns temes com la contractació, els salaris, el temps de treball, la flexibilitat interna i l'acomiadament, per tractar-los quan passin les eleccions.