El Mobile World Congress (MWC), el congrés mundial més gran de tecnologia mòbil, va tancar portes ahir després de batre un altre rècord d'assistència, amb 109.000 assistents, uns 2.000 més que l'any anterior, segons va comunicar John Hoffman, conseller delegat de GSMA, l'associació organitzadora de la fira.

Aquesta edició del MWC va cloure's ahir després de quatre jornades d'intensa activitat, que han deixat imatges tan impactants com l'operació a distància i retransmesa en directe que es va dur a terme entre l'Hospital Clínic de Barcelona i l'MWC, on hi havia el doctor.

Un esdeveniment que es va convertir en «l'estrella de l'esdeveniment», en paraules del director de 5G del Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martín, i que ha posat en evidència que l'MWC «ja no és el congrés de mòbils, sinó el de la tecnologia global».

Per això, els milers de visitants procedents de centenars de països d'arreu del món acostumen a repetir la seva presència en aquesta cita després d'acudir-hi per primera vegada.

És el cas de Mathias Hess, de la consultora IBM, que ha assistit a l'MWC en quatre ocasions i no dubta de tornar-hi l'any vinent.

«Crec que és un congrés molt ben organitzat, l'interès de la indústria es manté i es veuen bé quins són els principals assumptes», va comentar. I va postil·lar: «És clar que aquest any el centre és el 5G, una tecnologia sobre la qual s'està investigant amb més profunditat per entendre millor quins són els seus usos i beneficis».

Justament aquest és un dels principals reptes que enfronten ara les grans companyies del sector ja que, com va dir Martín, «la majoria de gent no és enginyera i hem d'explicar-los millor per a què serveix la tecnologia, com millorarà la seva vida i quins canvis proporcionarà en les seves activitats quotidianes».

En altres paraules, «que la gent vegi que són projectes reals i no ciència-ficció», va fer broma.

Amb més de 2.000 empreses participants, l'MWC s'ha convertit també en una reunió clau per fer negocis i millorar la llista de contactes de les companyies, encara que, com expliquen alguns dels assistents, el tancament d'acords arriba després.

«És un bon lloc per fer els primers contactes i després, si tot va bé, consolidar negocis», va explicar Katsiaryna Sianko, de l'empresa Sevana.

La seva companya Anna Boiba, de Bamboo Apps, ho corrobora: «M'agrada la gran presència de companyies del sector perquè en pocs dies pots parlar amb moltes persones i conèixer moltes empreses, amb les quals durant l'any no tens temps de trobar-te».

A alguns metres d'elles, una altra de les assistents, Caitlynn Dykstra, de la firma de certificació Underwriters Laboratories (UL), ha destacat les àmplies possibilitats que ofereix un congrés al qual acudeixen molts directius «sèniors».

No obstant això, lamenta que l'aplicació de què disposa l'MWC, amb informacions i mapes sobre el congrés, no sigui més intuïtiva a l'hora de facilitar la feina en xarxa. «Podrien millorar l'app perquè sigui més senzilla d'usar i de fer contactes. Ara té massa clics», va opinar.

Una altra de les queixes més comuns entre els assistents ha estat sobre el transport i les «llargues files de taxis», que molts van haver de suportar per arribar o sortir del congrés, ubicat a la Fira Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat, al costat de Barcelona.

«Suposo que forma part pel gran nombre de visitants», va comentar Dykstra en to de resignació.

Els taxis facturen el 20% més

El col·lectiu de taxis ha estat un dels grans beneficiats del congrés, que arrencava el seu operatiu dilluns i es felicitava de viure «el seu millor any en qüestió de mobilitat».

I ho feia amb tota la flota disponible davant la vaga parcial del metro i l'absència d'empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) com Uber o Cabify, de la qual són clients habituals molts dels participants.

«Ha estat el nostre millor MWC dels últims cinc anys», va assegurar a Efe el representant de l'associació de taxistes Elite, Alberto Tito Álvarez, qui va anunciar que la recaptació del sector s'ha incrementat el 20% respecte a altres edicions del congrés.

I així, amb molta connexió a través de 5G i no sense alguna polèmica, com la que va planejar sobre el gegant xinès Huawei, s'acomiada l'MWC de la capital catalana, i promet tornar el 2020 amb més robots i amb un Internet més ràpid.