El Govern espanyol ha aprovat limitar la pujada anual dels lloguers a l'increment de l'Índex de Preus de Consum (IPC) i ha ampliat de 3 a 5 anys la pròrroga obligatòria dels contractes. Ho va anunciar ahir la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que va aprovar un reial decret llei amb mesures urgents en matèria d'habitatge i lloguer. Així doncs, els propietaris no podran apujar el preu del lloguer d'un contracte per sobre de la inflació anual. Calvo va afirmar que el reial decret busca la «protecció dels llogaters» però també «l'equilibri» entre els dos. Ara la mesura haurà de passar pel Congrés dels Diputats i tot apunta que formacions determinants com Podem, ERC i PDeCAT hi donaran suport.

Preguntada per la posició del PNB, Calvo va esperar tenir un «ampli consens» per tirar endavant la mesura. La vicepresidenta del Govern va argumentar que seria «molt important» tenir el suport del major nombre de grups parlamentaris, ja que el problema de l'habitatge és «greu», en especial entre el col·lectiu jove. Serà la diputació permanent del Congrés l'encarregada de validar la mesura, ja que la cambra es dissoldrà dimarts.

Podem va criticar que el decret és limitat, però no va manifestar que s'hi oposi. ERC i el PDeCAT també tindrien predisposició per aprovar-lo. Van ser precisament aquestes formacions les que van tombar el primer decret. El decret es publicarà avui al BOE per entrar en vigor demà. Calvo va defensar que no han pogut fer més en matèria d'habitatge per la no aprovació dels pressupostos.

Pròrroga del contracte

Pel que fa a la pròrroga obligatòria del contracte, passa de 3 a 5 anys si el propietari és una persona física, tal com ja va aprovar el Govern al desembre però va tombar el Congrés dels Diputats un mes després. En cas que l'arrendador sigui una persona jurídica, la pròr-roga serà de 7 anys. A banda, la pròrroga tàcita del contracte un cop hagin passat els períodes de 5 i 7 anys passa d'un a tres anys. D'aquesta manera, es torna a la situació anterior a la reforma del 2013. El decret també amplia el període de preavís de no renovació del contracte, el propietari haurà de notificar amb un mínim de quatre mesos i el llogater amb dos mesos d'antelació.

Protecció pels desnonaments

desnonamentsEl Govern espanyol ha introduït novetats en el procediment de desnonament i amplia de dos a tres els mesos de suspensió del desnonament quan la situació del llogater és de vulnerabilitat social. Aquest període té com a objectiu buscar una solució quan el propietari sigui una persona jurídica, és a dir una companyia. A més, també fixa l'obligatorietat per als jutjats de notificar el dia i l'hora en què es farà el desnonament i la notificació sistemàtica del desnonament als serveis socials.

Índex de referència de preus

A banda, el decret preveu el desenvolupament en un termini de vuit mesos d'un sistema estatal de referència del preu del lloguer per tal que hi hagi un «major coneixement» del mercat i perquè serveixi de suport a possibles mesures fiscals.

Les comunitats autònomes podran elaborar els seus propis índexs però en cap cas podran regular els preus del lloguer a partir d'aquest indicador.