L'atur a les comarques centrals s'ha reduït durant aquest mes de febrer passat en 175 persones i ara hi ha 26.474 persones sense feina. Es tracta d'una xifra que és el 0,67% inferior al nombre d'aturats que hi havia el mes de gener passat. A més, el descens a la Catalu-nya Central ha estat lleugerament superior al del conjunt de Catalunya, on la reducció de l'atur ha estat del 0,44% en el darrer mes i ara hi ha 396.642 persones inscrites a les oficines de treball. En termes anuals, la reducció de l'atur ha estat del 5,15%.

Per comarques, el Bages és l'única de les de la Catalunya Central que el febrer es va tancar amb més aturats que el gener. En concret, el febrer, les llistes es van incrementar en 20 persones fins als 9.690 demandants de treball, que suposen el 0,21% més. De totes formes, en termes interanuals, es manté la reducció que ha estat del 0,45%.

A la resta de comarques centrals, l'atur es va reduir. Així, a l'Anoia, el febrer es va tancar amb el 0,91% menys d'aturats que el mes anterior. Això significa que es va passar dels 7.508 del gener als 7.440 del febrer. Al Berguedà també va baixar l'atur. En aquest cas el descens d'inscrits a les llistes de l'oficina de treball ha estat de 40 persones, fet que suposa el 2,45% menys que un mes abans. Ara, a la comarca hi ha 1.869 persones que busquen feina. Si es compara la situació amb la de fa un any, la reducció de la xifra d'aturats ha estat del 5,56%.

A la Cerdanya, l'atur s'ha reduït lleugerament durant el febrer i els 449 aturats actuals són 9 menys que els del gener. En termes interanuals el descens dels aturats a la comarca ha estat molt més important, del 10,2%.

El Moianès, per la seva banda, durant el febrer, la xifra d'aturats es va reduir en 20 persones, xifra que en termes relatius es tradueix en el 3,79%. Tot i això, els 508 aturats actuals la converteixen en l'única de les comarques centrals on l'atur s'ha incrementat respecte els últims 12 mesos. Fa un any, la comarca tenia 492 inscrits a les llistes dels serveis d'ocupació.

Al Solsonès, la situació en el darrer mes no ha canviat ja que la xifra de 457 inscrits a les llistes de l'oficina de treball és la mateixa que el mes anterior. Tot i això, si que hi ha hagut un descens respecte la xifra d'aturats d'ara fa un any, amb una reducció del 3,79%.

A nivell català, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va assenyalar com a «factor negatiu» l«estancament» de la contractació indefinida que indiquen les últimes dades proporcionades pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

A Catalunya, la desocupació va baixar en 1.734 persones al febrer respecte al mes de gener i es va reduir un 5,2% interanual, amb 21.539 desocupats menys en relació amb el mateix mes del 2018, situant-se en les 396.642 persones a l'atur registrades.

Ginesta va destacar que «la baixada de les dades de l'atur al febrer és rellevant, sobretot per la reducció interanual del 5,2%», segons un comunicat de la Generalitat.

«Considerem que seguim tenint reduccions importants en l'atur registrat, però amb menys intensitat que en altres moments», va afegir el secretari general del departament de Treball.

D'una altra banda, va destacar «el dinamisme del mercat laboral», amb un increment de l'afiliació mitjana mensual a la Seguretat Social de 23.247 persones (+0,69%) i interanual de 93.497 persones (+2,48%), amb el nombre d'afiliats situat en 3.385.406.

Això no obstant, malgrat la reducció de l'atur i de l'augment d'afiliacions, el secretari general va subratllar l'«estancament» de la contractació indefinida.