El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret que modifica la Llei de la Seguretat Social per reduir de 55 anys a 52 anys l'edat mínima per rebre el subsidi de 430 euros mensuals per a persones desocupades de llarga durada que no perceben altres prestacions. Segons la ministra de Treball, Magdalena Valerio, l'ampliació situa com a beneficiaris de la prestació 280.000 persones. El decret també incrementa la durada màxima de la prestació, de manera que «si no troben feina el podran seguir cobrant fins que els arribi l'edat legal de jubilació».

L'executiu espanyol també ha inclòs al decret «mesures de protecció contra la pobresa infantil» mitjançant un increment de la prestació per fill que passa de 299 a 341 euros, i en casos de pobresa severa, fins a 588 euros, tenint en compte la situació familiar i el nombre de fills. Actualment el risc de pobresa es troba a l'entorn del 30%. El decret també estableix que la prestació per a aturats de llarga durada de 52 anys o més cotitzarà pel 125% de la base mínima que va referenciada al Salari Mínim. A més, aproximadament 12.000 persones que rebien fins ara el subsidi parcial passaran a cobrar la totalitat de la prestació com si haguessin estat treballant a temps complet.

Són mesures previstes al projecte de Llei dels pressupostos que el Congrés va rebutjar. Segons Valerio, al 2019 l'ajuda per fill a càrrec traurà de situació de pobresa severa «aproximadament 80.000 nens» i l'executiu espanyol està disposat ampliar la mesura d'acord amb les entitats. «L'objectiu com a país és erradicar les situacions de pobresa infantil severa», va dir.

El Consell de Ministres també va aprovar una bonificació per la contractació de persones amb atur de llarga durada. Per rebre aquesta bonificació caldrà mantenir el contracte de la persona desocupada durant tres anys. Són 1.300 euros l'any en cas d'homes desocupats de llarga durada i 1.500 euros en el cas de dones. Una diferència que, segons Valerio, busca «eliminar progressivament la bretxa de gènere i donar un plus per incentivar la contractació de dones» i perquè la seva incorporació al món del treball sigui «encara millor». Actualment hi ha 1.326.000 aturats de llarga durada dels quals el 64% són dones.

El decret també inclou mesures de suport per a la prolongació del període d'activitat per a persones que treballen en el sector turístic i l'hostaleria. Es tracta d'una bonificació del 50% per mantenir l'ocupació els mesos de temporada baixa. També inclou mesures de suport a la integració de persones immigrants mitjançant un fons que destinarà 70 milions d'euros a aquestes mesures. El fons signa acords amb les CA i aquestes, convenis amb les administracions locals per fer el programa d'integració als municipis.

A més a més, el Govern espa-nyol incrementa les quantitats mínimes de les pensions contributives de persones amb discapacitat de més de 60 anys. S'aplica amb efecte a 1 de gener del 2019.

L'executiu espanyol també inclou al decret l'obligació de les empreses de tenir un registre d'hores per prevenir els casos d'empreses que fan contractes parcials però després els treballadors fan jornades completes.